PUBLICITAT

Nova proposta de gestió

  • La corporació, fins ara reticent, posa sobre la taula la demanda de l'oposició degut a l'estat de les arques comunals
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Vista exterior del Centre de Congressos d'Andorra la Vella, inaugurat ara fa tres anys. Foto: TONY LARA

Fa més de dos anys que els consellers de la minoria del Comú d'Andorra la Vella reclamen l'externalització de la gestió del Centre de Congressos, una demanda que ha estat rebutjada una vegada i una altra per l'equip comunal que lidera la cònsol Rosa Ferrer. Però l'actual situació de conjuntura econòmica, que ha malmès especialment les arques del Comú de la capital, ha impulsat el canvi de parer dins la majoria. El projecte de privatitzar la instal·lació ja està sobre la taula, i serà analitzat properament.

Aquest és un dels acords que s'integren dins del paquet de mesures anticrisi aprovades pel Comú dimarts passat. Concretament el punt 9 d'aquest paquet parla de l'externalització de serveis «en els casos en què, per la seva naturalesa, sigui possible». En aquest sentit, i tenint en compte que té una gestió deficitària (va acumular un dèficit de 800.000 euros al 2009), el Centre de Congressos s'ha convertit en el primer servei de la llista a analitzar.

Això sí, no es farà cap pas endavant si la Corporació no surt beneficiada econòmicament d'aquesta privatització. «Es farà sempre que valgui la pena i que no haguem de posar-hi diners», va manifestar la cònsol durant l'aprovació de les mesures. També ho va exposar el conseller liberal Jordi Minguillón, membre de la Comissió anticrisi que ha elaborat el paquet i un dels principals defensors dins del Comú del projecte. Minguillón va assegurar que el beneplàcit del Comú és un «pas endavant molt important».

Segons va manifestar el conseller, l'externalització ha de partir d'una proposta de gestió «eficient, eficaç, que redueixi la despesa i que satisfaci l'usuari». A més, Minguillón va assegurar que prèviament a obrir un concurs públic perquè les empreses puguin optar a gestionar la instal·lació, el Comú s'assegurarà que sigui assumible pel mercat i que aquest «tingui suficient capacitat per assumir-ho». Amb aquest control es vol evitar que si es produeix l'obertura del concurs «no s'hi presenti ningú», va exposar el conseller de la minoria.

prioritzar empreses de la capital / El que es considera prioritari des de la corporació és que si es produeix la privatització es prioritzin les empreses d'Andorra la Vella. La cònsol va parlar de la necessitat de «fomentar l'externalització dins la pròpia parròquia», que també garantiria «el retorn de la riquesa que generi i la contractació de personal dins de la capital», va manifestar Minguillón. D'aquesta manera també es reactivaria l'activitat comercial, un dels objectius que cerca la Comissió anticrisi amb el seu paquet de mesures.

D'altra banda, aquesta privatització no suposarà un conflicte laboral pels treballadors actuals del Centre de Congressos, ja que la pròpia llei de la Funció Pública, en el seu article 51 (també ho contempla la pròpia normativa comunal) deixa clara la preferència de contractació d'aquests empleats per part de l'empresa privada. És a dir, que la decisió sobre si seguir treballant a la instal·lació la tindrien els propis treballadors.

Finalment, Minguillón va assegurar que l'estudi d'externalització no es limita únicament al Centre de Congressos, tot i que va reconèixer que és la proposta que té més força. Va posar altres exemples com la recollida de la brossa o equipaments esportius, tot i que en aquest darrer cas és més complicat. El conseller va defensar l'opció del Centre de Congressos perquè aquesta tipologia de gestions «requereixen de professionalització, sentit empresarial, contactes i relacions», i amb una gestió privada «seria més fàcil aconseguir-ho», va manifestar.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT