PUBLICITAT

El TS reclama als bancs que baixin les tarifes de les proves requerides

  • En un cas de custòdia compartida, un banc reclama 4.239 euros per uns extractes bancaris sol·licitats
PEPA GALLEGO
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Dos empleats d'una entitat bancària atenen als clients. Foto: EL PERIÒDIC

El Tribunal Superior recorda a l'Agrupació de Bancs Andorrans, a través d'un aute judicial que les proves sol·licitades per un batlle a un particular no són serveis contractuals, sinó que s'han de fer en funció del deure que per llei tenen totes les entitats de col·laborar amb la justícia, i per aquest motiu reclama que es revisen les tarifes que apliquin a tal efecte. Aquest aute respon al recurs presentat per una dona que sent part en un cas de custòdia compartida va requerir els extractes bancaris a un banc i li van demanar 4.139 euros pels impresos. La decisió del Superior d'acceptar aquest recurs crearà jurisprudència perquè a partir d'ara s'haurà de fixar un preu just, segons va explicar el degà del Col·legi d'Advocats d'Andorra, Jean Michel Rascagneres.

El Tribunal Superior argumenta en l'aute dictat que reclama una quantitat com aquesta per uns impresos bancaris, que no han requerit cap complexitat ni d'elaboració d'informes o dictàmens, limita el dret a la jurisdicció per part del recurrent. En aquest cas la dona que sol·licitava aquests impresos, perquè el batlle li ho demanava com a prova en el procés, no podia pagar-ho, i al no tenir aquesta prova es podia aturar el procés.

DRET A COL·LABORAR AMB LA JUSTÍCIA / Els fonaments de dret en que es basa la decisió del Superior manifesten que correspon «als òrgans judicials i tribunals vetllar per tal que el dret a la jurisdicció contemplat a l'article 10 de la Constitució, sigui un dret efectiu, de forma que no es puguin imposar als ciutadans traves o obstacles, de l'índole que siguin, que puguin impedir l'obtenció d'una resolució judicial sobre el fons, pel jutge, que determina la llei, i en un temps adequata a les circumstàncies del procés i la seva complexitat». És per aquest motiu que es remarca el deure de col·laborar i cooperar amb la Justícia. Les tarifes fixades per l'Agrupació de Bancs de manera unilateral no solament vulneren l'esmentat deure de col·laboració, segons diu l'aute, sinó que reclamar el referit import de més de 4.000 euros per uns extractes bancaris «significa la limitació del dret a la jurisdicció de la part del recurrent».

En aquest procediment de modifiació de mesures paternofilials es necessitava obtenir el coneixement dels ingressos i fons econòmics d'un dels litigants i, en aquest sentit, es requereix a les entitats bancàries perquè lliurin la informació bancària referent als extrems sol·licitats. La recurrent considera que els extractes bancaris només són impressions informàtiques i que el cobrament de més de 4.000 euros per la tasca realitzada, «suposa la denegació de la justícia».

«El que diu el Tribunal Superior és correcte perquè s'ha de remarcar que qualsevol particular, entitat o l'administració ha de col·laborar en la justícia, i que la tarifa indicada no respon a cap venda d'un servei mercantil», va explicar el degà del col·legi d'advocats, qui a més va considerar d'encertada la decisió del Superior i de «plena de seny i de sentit comú».

Ara està la pilota al sostre dels bancs que hauran de replantejar-se aquestes tarifes per donar resposta a la reclamació feta pel Superior en aquest aute, i que hauran d'estar en consonància amb la veritable tasca realitzada, ponderant l'esforç i la complexitat.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT