PUBLICITAT

Andorra La Vella

La fiscalia demana multa i inhabilitació per a Mendoza

Considera que les seves paraules "sobrepassen els límits de la llibertat d'expressió"

Per Maria Lozano

Imatge de Vanessa Mendoza després de sortir del judici.
Imatge de Vanessa Mendoza després de sortir del judici. | M.L

Aquest matí s'ha celebrat el judici contra l'activista Vanessa Mendoza, presidenta de l'associació Stop Violències, per un presumpte delicte contra el prestigi de les institucions. L'acte ha sigut multitudinari perquè família, mitjans de comunicació nacionals i internacionals, persones que defensaven a l'acusada i activistes feministes han volgut fer acte de presència.

La fiscalia considera que les paraules de Mendoza en el Comitè de l'ONU per a l'Eliminació de la Discriminació contra les Dones (CEDAW) i en mitjans de comunicació internacionals, "sobrepassen els límits de la llibertat d'expressió i desprestigien l'estat andorrà". A més, la fiscalia ha exposat que "en aquest judici no estem jutjant la llibertat d'expressió en temes com l'avortament", sinó les paraules que es van dir l'any 2019 contra els funcionaris andorrans. Per la seva part, tant l'acusada com la defensa han exposat que l'informe es va publicar abans d'anar a l'ONU, i que les paraules de Mendoza s'emmarquen dins la llibertat d'expressió i "que no volien desprestigiar Andorra".

I és que el Tribunal de Corts ha acusat Mendoza per un delicte menor contra el prestigi de les institucions per difamar al Govern i als funcionaris d’Afers Socials davant de l’ONU fent diverses declaracions, com per exemple que al Principat es força a noies menors d’edat a quedar-se embarassades i sense recursos de tenir els seus fills per donar-los després en adopció,  incapacitar a dones que han avortat sota el pretext que aquestes són pobres i d’exercir violència estructural i de gènere implícita i explícita cap a dones de filles d’immigrants.

Per això la fiscalia ha sol·licitat a l’acusada que provés les afirmacions que va fer davant la Convenció sobre l’Eliminació de tota forma de Discriminació Contra la Dona (Cedaw), i l’acusada només ha argumentat que «jo no he de provar res, és Govern qui disposa de totes les eines per fer-ho», afegint que per exemple «no tinc les eines suficients per poder fer una enquesta». Per això, Mendoza ha informat que «l’informe el vaig fer amb els testimonis recopilats d’Stop Violències, i abans de publicar-lo li vaig ensenyar al que ara és cap de Govern, Xavier Espot», que en aquell moment era el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior.
A més, Mendoza ha volgut recalcar que «des de l’associació no hem de tenir les dades, només que hi hagi dos casos l’Estat ha d’investigar i provar que això és així». A més, ha remarcat que van anar a l’ONU amb la voluntat de dialogar, ja que «l’ONU és un espai neutre». Per últim, va afegir que el seu objectiu, com a presidenta de l’associació Stop Violències, «mai va ser de desprestigiar a ningú».

Al judici hi han assistit tres testimonis, una per part de Govern que va explicar que des d’Afers Socials es van sentir calumniats, i dos per part de la defensa, una membre d’Stop Violències i un metge. Aquests dos han detallat, mantenint la protecció de dades de les persones que acudeixen a l’associació, que amb alguns dels casos que han atès es provaven les declaracions i informacions que figuren a l’informe.

Pels fets exposats, la fiscalia demana una multa de 6.000 euros per a Mendoza, sis mesos d’inhabilitació per exercir un càrrec públic i 6.000 euros més d’indemnització per a l’Executiu. Així, destaca que l’informe que va fer Stop Violències no s’adeqüen a la llibertat d’expressió i no es consideren verídiques: «El pròposit de Mendoza no va ser el d’informar, va ser menysprear als treballadors públics, serveis socials i Govern», afegint que «els fets no s’han demostrat, per la qual cosa no s’han produït».
La defensa per la seva banda, ha demanat l’absolució de l’acusada, argumentant que Govern no ha rebut cap càstig internacional després de les declaracions de Mendoza: «A la defensa la sorprèn que la fiscalia prioritzi la defensa dels interessos del Govern enfront de la llibertat dels ciutadans», va apuntar.

Declaracions de Mendoza/ Vanessa Mendoza ha fet declaracions als mitjans de comunicació després del judici. Així, l’activista ha declarat que «no hauríem d’haver arribat fins aquí, els governs han de dialogar amb la ciutadania i no portar en contra d’ells a una simple ciutadana». Respecte al desprestigi de Govern, ha apuntat que «en canvi, ningú parla de tot el meu desprestigi, de tots aquests danys que he tingut». Però tot i així s'ha mostrat optimista: «les lluites s’han de donar sense importar si es perden o es guanyen, però les hem de donar per dignitat. Penso que des Stop Violències hem donat una lluita ben digna i pot passar a la història».
A més ha explicat que «nosaltres volem continuar treballant pels drets i tornar a col·laborar amb l’administració pública, si m’absolen no vull demandar a ningú pels danys causats», i ha finalitzat dient que «si no ens haguessin denunciat, els mitjans de comunicació no estaríeu explicant un cas com el meu. Amb això ja he guanyat». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT