PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Acció Feminista declara que «el Govern atempta contra la llibertat»

La plataforma declara que el judici contra Mendoza «marca un precedent de persecució a una defensora»

Per El Periòdic

La presidenta d’Stop Violències, Vanessa Mendoza, durant un acte.
La presidenta d’Stop Violències, Vanessa Mendoza, durant un acte. | STOP VIOLÈNCIES

El dia clau i, esperat per a molts, ha arribat. Avui tindrà lloc el judici per difamació contra la presidenta de l’associació Stop Violències, Vanessa Mendoza, qui continua rebent suport de moltes institucions i onegés, com és el cas de la plataforma Acció Feminista d’Andorra que, mitjançant un comunicat que va publicar ahir, va reiterar el seu posicionament davant del cas de Mendoza. Des de la plataforma van mostrar el seu rebuig «contra els processos penals a activistes i persones que defensen els drets humans a Andorra».

El procés judicial contra Mendoza fa quatre anys que està obert, amb el qual Acció Feminista considera que «el Govern ha marcat un precedent de persecució a una defensora dels drets de les dones al país i, concretament, el dret fonamental a l’avortament, que és contrari a la democràcia i a l’exercici de les llibertats de totes les ciutadanes». A més, l’organització va afirmar que l’Executiu va generar un efecte «contrari a allò que demanen els organismes internacionals i la comissionada europea de drets humans, Dunja Mijatovic, que és garantir un entorn propici per al treball de les defensores dels drets de les dones».

Pel que fa als convenis ratificats pel Principat en referència als drets humans; la Convenció europea per salvaguardar els drets i llibertats fonamentals (CEDH), el conveni per a l’eliminació de la discriminació envers les dones i la Declaració de Beijing del 1995, Acció Feminista sentència el perill que suposa la prohibició de la interrupció de l’embaràs i, per tal de salvaguardar la integritat de les dones, «continuen reivindicant l’avortament legal, segur i gratuït». Així, des de l’organització van exposar que les dones a Andorra pateixen «maltractament institucional».

El cas contra Vanessa Mendoza no ha passat desapercebut, per aquest mateix motiu, la presidenta d’Stop Violències va rebre el suport de perfils europeus com la comissària de Drets Humans del Consell d’Europa, Dunja Mijatovic, qui va advertir de «l’efecte paralitzant que té el procés contra l’activista», a més d’«atemptar contra la llibertat d’expressió sobre les persones que actuen a favor dels drets de les dones i de les nenes d’Andorra». També, Mendoza va rebre el suport de l’ONG Amnistia Internacional, que va reprovar la situació en la qual es troba el Principat en qüestió de drets sexuals i reproductius.

LA ‘CUA’ D’UNA DENÚNCIA DAVANT DE LES NACIONS UNIDES

El cas contra Mendoza va començar l’any 2019 quan l’activista va denunciar davant de les Nacions Unides que a Andorra no es permet avortar sota cap circumstància, fet que va desencadenar un judici desproporcionat per «difamacions», que en un primer moment va representar càrrecs de presó, que van caure i, ara s’enfronta a una multa de 6.000 euros, una indemnització de 6.000 més i una inhabilitació de sis mesos. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT