PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Espot reclama que els territoris de muntanya siguin una prioritat en l'agenda de l'acció climàtica global a la COP 28

També ha reiterat la prioritat d'Andorra cap a la transició energètica i la lluita contra el canvi climàtic

Per El Periòdic

El Cap de Govern, Xavier Espot, durant la seva intervenció en la sessió plenària d'avui a la COP28.
El Cap de Govern, Xavier Espot, durant la seva intervenció en la sessió plenària d'avui a la COP28. | Govern d\'Andorra.

Xavier Espot ha reivindicat una especial atenció als territoris de muntanya, especialment vulnerables als efectes de l'escalfament global, per part de la comunitat internacional. El cap de Govern ha intervingut en la sessió plenària del segment d'Alt Nivell de la Conferència dels Estats Part (COP 28) del Conveni Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic que se celebra a Dubai sota la presidència dels Emirats Àrabs Units, fins al 12 de desembre.

En la seva intervenció, el cap de Govern ha reclamat als líders polítics reunits a la Cimera Mundial sobre l'Acció Climàtica, que acompanyin els discursos d'accions reals i més ambició i compromís per assolir la implementació de les obligacions de descarbonització globals. En aquest sentit, ha reiterat la prioritat d'Andorra cap a la transició energètica i la lluita contra el canvi climàtic i la voluntat de tenir un paper actiu i exemplar en la promoció de la transparència i la rendició de comptes.

Tal com ha explicat el màxim representant del Govern, Andorra va aprovar una actualització de la seva contribució determinada a escala nacional i va elevar el seu objectiu de reducció d'emissions per a l'any 2030, d'acord amb el que estableix el Pacte Climàtic de Glasgow que determina un objectiu ambiciós: reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle en un 55% l'any 2030. El cap de Govern ha afirmat que la descarbonització gradual és imperativa per a Andorra i és per aquest motiu que s'estan esmerçant esforços per a augmentar la producció nacional d'electricitat i assolir el 33% de la producció l'any 2030 assegurant un percentatge d'energies renovables que no pot ser inferior al 75%.

Cooperació entre els països de muntanya 

Prèviament a la intervenció en la sessió plenària, aquest mateix dissabte, el cap de Govern també ha exposat la prioritat de donar visibilitat als efectes que l'escalfament global està tenint en els territoris de muntanya en la taula rodona d'Alt nivell sobre muntanyes i canvi climàtic. La taula, organitzada pel primer ministre del Nepal, Pushpa Kamal Dahal, ha estat copresidida pel cap de Govern, el mateix primer ministre del Nepal, el secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, i el ministre d'Afers Exteriors de Kirguizstan, Kulubaev Zheenbek Moldokanovich.

Xavier Espot ha narrat la realitat geogràfica d'Andorra, un petit país que té 83.000 habitants i 468 quilòmetres quadrats, situat a la cadena muntanyosa dels Pirineus, que està veient com l'augment de la temperatura provoca el desgel de les glaceres i redueix progressivament el gruix mitjà de neu.

És per aquest motiu, ha exposat Espot, que Andorra ha decidit alçar la seva veu per reivindicar les regions de muntanya en l'àmbit internacional, i per això ha passat a ser un Estat part actiu del Mountain Partnership i del seu Comitè rector.

D'aquesta manera, ha explicat, i amb el treball que s'està duent a terme en els diferents fòrums, Andorra té la clara voluntat d'incrementar la conscienciació en l'àmbit mundial sobre la importància de la conservació i l'ús sostenible de les muntanyes, a través de la cooperació i unint esforços amb altres territoris per a aconseguir accions concretes.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT