PUBLICITAT

Andorra la Vella

El pont de la Puríssima es prepara per a l’entrada de 112.000 vehicles

Mobilitat activa un dispositiu especial per donar una fluïdesa més àmplia a la xarxa de carreteres

Per Alex Montero

El director d’Energia i Transports, Carles Miquel, durant la presentació dels nous dispositius especials de trànsit.
El director d’Energia i Transports, Carles Miquel, durant la presentació dels nous dispositius especials de trànsit. | SFGA

El Departament de Mobilitat ha posat en marxa, juntament amb la resta de cossos especials nacionals, diversos dispositius preventius de trànsit de cara a l’època hivernal, en la qual se solen registrar la màxima afluència de vehicles al país. El tret de sortida a aquesta arribada de visitants a Andorra es donarà amb el pont de la Puríssima, motiu pel qual s’habilitarà el primer dispositiu aquest cap de setmana: «Entre el 2 i el 10 de desembre es preveu una entrada al país d’uns 112.000 vehicles, 85.000 per la frontera hispanoandorrana i 27.000 per la francesa», ha declarat el director d’Energia i Transports, Carles Miquel, qui també ha posat de manifest que, quant a xifres, són molt similars a les de la temporada passada, tot i que la realitat «és que es preveuen un 5% més d’entrades de visitants». Això suposarà mobilitzar més de 250 efectius entre la Policia, Serveis de Circulació Comunals i Mobilitat, amb la realització de més de 1.100 serveis.

Amb la voluntat de maximitzar la fluïdesa vehicular, Mobilitat ha previst activar una de les novetats més destacades d’enguany: un dispositiu especial entre la rotonda de la Comella i la rotonda de la Margineda. «Es tracta d’un dispositiu de sortida que habilitarà un doble carril en direcció sud entre ambdues rotondes, els diumenges i dies festius des del 7 de desembre fins a l’1 d’abril», ha indicat Miquel, ressaltant que es posaran cons limitadors «perquè no hi hagi mal interpretacions quant al sentit de la carretera». Aquest dispositiu se sumarà a un altre d’entrada situat a la CG1 de Sant Julià de Lòria, amb un doble carril en direcció nord a l’avinguda Francesc Cairat. Estarà obert entre el 2 de desembre i fins el 30 de març, tant els dies festius com els dissabtes, amb l’objectiu de «donar resposta als punts d’entrada dels vehicles».

Qüestionat per la manifestació programada pel pròxim 8 de desembre, la qual podria afectar aquests dispositius de trànsit, Miquel ha emfatitzat que «els organitzadors estan treballant amb el Ministeri d’Interior per arribar a un acord sobre quin és el millor itinerari per a no entorpir els visitants i que permeti la compatibilitat».

Es reforçen les línies de transport públic, amb l’objectiu d’apostar per una major sostenibilitat

Reforç del transport públic

Una de les mesures més destacades per continuar descongestionant les carreteres del país és el reforç de les línies de transport públic: «Hem reforçat determinades línies per donar cabuda tant als residents d’Andorra com també als treballadors temporals i als visitants, ja que així afavorirem que aquests es moguin pel país en transport públic i que es jerarquitzin les actuacions de mobilitat», ha esmentat Miquel. Tanmateix, també va afirmar que els viatges en autobús han augmentat un 64,8% aquest any.

D’aquesta manera, la línia L3 tindrà una major amplitud horària de les 06.30 hores d’Andorra la Vella a Soldeu fins a les 21.45 hores en sentit contrari, amb un servei cada 30 minuts. La línia L4 que uneix la capital amb el Pas de la Casa ha vist augmentada les freqüències de 30 a 20 minuts. En aquest sentit, per a les línies que cobreixen la vall del nord (L5 i L6), la freqüència també s’incrementarà cada 15 minuts, des de les 16.25 fins a les 20.10 hores. Finalment, la línia exprés que connecta amb Sant Julià de Lòria ha ampliat les hores punta entre les 07.00 a les 10.00 hores i entre les 16.00 a les 18.00 hores.

«Sabem que la xarxa de carreteres té un grau de saturació important, tot i que encara no està en una situació crítica», ha manifestat Miquel, qüestionat per la posada en marxa d’aquests transports més sostenibles. Així mateix, ha afirmat que «hem licitat uns treballs que ens han de permetre crear un transport segregat, fora de les xarxes viàries i que vehiculi de forma sostenible a tothom». L’estudi d’aquest projecte està previst per al 2024.

Gran afluència per Nadal i Setmana Santa

El director d’Energia i Transports ha posat en rellevància que, a banda del pont de la Puríssima, es preveuen l’entrada a Andorra «de 202.000 vehicles entre el 22 de desembre i el 7 de gener, el que suposa un 4 o 5% més que la temporada passada». De manera més desglossada, s’estima l’accés d’uns 138.500 per la frontera hispanoandorrana i d’uns 63.500 per la francoandorrana. Pel que fa a la Setmana Santa del 2024, les previsions són que, entre el 27 de març i l’1 d’abril, accedeixin al Principat 69.000 visitants, dels quals 45.000 ho farien per la frontera amb Espanya i 24.000 per la francesa.

PUBLICITAT
PUBLICITAT