Andorra la Vella
Baró fixa per a mitjans del 2025 el termini per a la despenalització de l’avortament
El ministre va descartar que es pugui dur a terme al Principat
El ministre de Relacions Institucionals, Educació i Universitats, Ladislau Baró, va manifestar que la voluntat és que abans que finalitzi aquesta legislatura poder fer un gran avanç en matèria de la despenalització de l’aturada de l’embaràs, tot i que va apuntar que «s’ha d’anar amb els tempos adequats», i acabar d’afinar la via de l’eventual despenalització, ja que això ha de ser compatible amb la permanència del Coprincipat. Així ho va explicar ahir en la compareixença davant la comissió legislativa de Justícia, Interior i Afers Institucionals per exposar, precisament, les línies d’actuació del departament de Relacions Institucionals durant aquesta legislatura, el qual s’encarrega principalment de la relació directa amb els coprínceps «en el seu sentit més ampli» i prioritzant el diàleg «en relació amb les qüestions que poden tenir rellevància institucional» com és el cas de l’avortament.
En el cas del copríncep episcopal i la Santa Seu, va reconèixer que «la postura s’ha mogut una mica», i així ho van poder comprovar durant la visita al país del secretari d’Estat del Vaticà, el cardenal Pietro Parolin, qui va «certificar la voluntat de trobar un equilibri en aquest àmbit». Així doncs, el titular de Relacions Institucionals va assegurar que es tracta d’una qüestió que pot tenir camí, però «el camí és estret, però no llarg, el que passa que el recorrerem a poc a poc», ja que volen que sigui compatible amb els coprínceps.
El ministre va detallar que perquè aquest segon fet es pugui produir a l’hora que el primer, la possibilitat de practicar avortaments a Andorra queda descartada, i caldria veure quin és el mecanisme que permetria atendre els drets reproductius i sexuals de la dona amb aquesta qüestió, i eximir la dona de responsabilitat penal, ja que «és una qüestió complexa a la qual tenim el repte d’intentar donar la solució».
Pel que fa al coprincipat francès, Baró va apuntar que manifesten interès a veure com es desenvolupa aquesta qüestió, tot i que «afegeixen que estaran d’acord amb la voluntat del poble andorrà, cosa que, d’altra banda, sempre afirma el copríncep episcopal». En aquest sentit, el ministre va explicar que també estan atents al context internacional de la política francesa per veure quin és el plantejament i les declaracions del copríncep francès amb relació a l’avortament, ja que ja «d’alguna manera s’ha d’integrar la reflexió».
COL·LABORACIÓ AMB ELS COMUNS
Un altre dels reptes per a aquesta legislatura en el marc de les Relacions Institucionals és el d’elaborar un pla d’acció que impliqui al Govern i als comuns i que serveixi per trobar un equilibri entre les necessitats de la població i el respecte de l’entorn, cosa que obligaria «a parlar d’inversió estrangera, del creixement demogràfic o del model econòmic». Baró va explicar que aquest treball va néixer de manera paral·lela als estudis de càrrega que estan elaborant les corporacions, uns treballs que tenen com a finalitat arribar a una conciliació de propostes urbanístiques nacionals i parroquials. A més, la creació d’aquest Pla d’acció també respon a una recomanació del Consell d’Europa, que el 2018 ja demanava «que els requisits dels comuns puguin ser atesos pel Govern i el Consell General i que hi hagi un òrgan que obligui a aquesta atenció».
En aquest sentit, Baró va manifestar que una vegada fets els estudis de càrrega per part de tots els comuns hi haurà d’haver un esforç per coordinar el que digui l’estudi amb el pugui establir l’Executiu. «És un tema complex, que està en joc competències tant dels comuns, com del Consell General i del Govern, i que exigiran habilitat, paciència i una mica de sort».