PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Andorra Endavant proposa rebaixar les infraccions per no saber català

No els sembla «raonable ni just» fer pagar als empresaris

Per El Periòdic

La consellera d’Andorra Endavant, Noemí Amador.
La consellera d’Andorra Endavant, Noemí Amador. | Consell General

Andorra Endavant va presentar cinc esmenes que va fer el partit respecte al projecte de llei del català. La consellera Noemí Amador va proposar que les infraccions per no usar el vocabulari bàsic de la professió han de ser responsabilitat de l’empresari i del treballador. I és que la llei els fixa entre els 1.200 euros de les infraccions lleus i els 60.000 de molt greus. Per això Andorra Endavant vol reduir els imports de les multes entre els 500 i els 6.000 euros respectivament: «no ens semblava raonable ni just fer pagar a l’empresari 60.000 euros de les infraccions d’un treballador». 

Per això Andorra Endavant també vol afegir un article a la llei per marcar un temps d’adaptació de sis mesos del treballador del sector privat des del moment que s’aconsegueixi el permís de residència activa. 

El partit, a més, vol que s’elimini de l’article 8 la referència a la contractació d’assessoraments externs, per garantir l’ús correcte de la llengua en les institució i organismes públics i defensa que per la conjuntura actual «s’ha d’evitar la contractació externa d’empreses privades per tal de frenar el risc d’amiguisme», a més que sigui obligatori als mitjans traduir o subtitular intervencions en llengües diferents a la catalana. 

A més, tenint en compte la llista d’espera dels centres d’autoaprenentatge i per facilitar-lo, la formació recomana al Govern posar en marxa una web oficial amb fitxes de vocabulari bàsic a  saber per cada sector d’activiat amb unes traduccions amb anglès, francès, castellà i portuguès. Aquestes fitxes estaran acompanyades d’uns àudios de les frases en català per saber-ne la pronunciació. 

Transferència del SAAS

El grup parlamentari Andorra Endavant destaca que 900.000 euros per a un TAC i 450.000 euros per a un mamògraf són preus elevats, i va posar una demanda d’informació a Govern. Tot i així el partit va donar suport a la transferència del SAAS de les quantitats perquè pugui adquirir els aparells, que s’han de reposar. 

La consellera del partit, Noemí Amador, va afirmar que la compra s’ha de fer a «un preu raonable i justificat», per això la parlamentària va fer ahir una crida a «una gestió transparent, detallada i responsable d’aquests recursos». A més, va manifestar que farien «una supervisió rigorosa en l’interès de la salut pública. 

Amador va afirmar que la compra «s’ha de fer a un preu de mercat i no per sobre del preu de mercat». H 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT