PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El Col·legi d’Arquitectes d’Andorra aposta per l’anomenat ‘coliving’

El COAA va convocar una taula rodona per donar solucions a la problemàtica de l’habitatge

Per El Periòdic

Grues a Anyós.
Grues a Anyós. | Arxiu ANA

El Col·legi d’Arquitectes d’Andorra va emetre ahir un manifest per posar sobre la taula les accions que contribuirien a solucionar la problemàtica de l’habitatge. Així, després de constatar la dificultat de l’accés a un habitatge al país per l’elevat cost en venda i lloguer, el COAA va convocar una taula rodona per extreure el posicionament i les propostes del col·lectiu. Així, es demana actuar sobre el sòl privat i de cessió, a més d’explorar la promoció d’habitatges regulars i altres formes d’habitar com el coliving.

El Col·legi assenyala que alguns assistents a la taula «van considerar que una reducció de l’edificabilitat permesa reduiria el valor de terreny i el seu interès, i reduiria els costos de construcció i les excavacions en reduir indirectament el nombre de places a terreny a justificar». Per això van analitzar les possibilitats amb el terreny de cessió i el seu desenvolupament per part de l’administració.

El COAA, doncs, va considerar que «s’hauria de replantejar la mida de les UAs per incrementar-la i que el percentatge de sessions també s’hauria d’augmentar, amb un mínim destinat a zona verda. La  seva mida hauria de provenir d’un estudi justificat en funció de les necessitats globals d’equipaments col·lectius, zones verdes, infraestructures i integració paisatgística.

En segon lloc, es considera que el terreny de cessió hauria d’estar destinat a un ús públic concret, segons previsions de creixement urbanístic i, per tant, demanial i no alienable.

Noves formes d’habitatge/ D’altra banda, el COAA proposa altres solucions, com substituir les cessions dineràries en sòl urbà consolidat per cessions en habitatge a gestionar per l’Institut Nacional de l’Habitatge. Això evitaria la segmentació social per capacitat econòmica, marcar un percentatge en la promoció d’habitatges en terrenys resultants de nova urbanització i establir concessions administratives atractives.
D’El COAA també creu en la necessitat d’incentivar un transport públic de qualitat, econòmic i sostenible, ja que també evita el trànsit i els embussos naturals en un país amb una afluència tan gran de turistes.
Així, el COAA explica que «seria necessari modificar el reglament de construcció, per donar una altra solució o formes d’habitar, sense perdre de vista que han de ser igualment dignes.

La construcció i la prefabricació/ El manifest inclou a més un seguit de propostes relacionades amb la prefabricació. S’indica doncs, la possibilitat de construir amb fusta, amb muntants d’entramat lleuger o panells CLT. Tot i així, el manifest va exposar que «no són sistemes que resultin més econòmics, però són sistemes més eficients i ràpids d’edificar a banda de sostenibles, donada la situació d’emergència climàtica actual».
Tot i això, afirmen que encara es pot fer un pas més amb la construcció modular i la construcció 3D, en la qual es fabriquen unitats modulars completes a taller que són traslladades a l’obra ja muntada. En tot cas, afegeixen que «la construcció prefabricada és una alternativa a la construcció tradicional per la rapidesa d’execució i el menor impacte ambiental. Les solucions prefabricades en cap cas han de representar una reducció de la qualitat del producte final».

Promoció i cooperativisme/ Des del COAA demanen quines altres opcions es poden plantejar en l’àmbit de la promoció d’habitatges. El COAA és una associació de persones sense ànim de lucre amb una necessitat comuna: l’habitatge. Els membres s’associen per aconseguir les millors condicions de preu i qualitat. Els socis cooperativistes compren conjuntament un terreny, encarreguen el disseny i desenvolupen la promoció eliminant la figura del promotor.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT