PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La separació del Servei d’Urgències i del SUM ja s’ha posat en marxa

Fins ara, l’equip del SUM sortia a buscar pacients potencialment crítics al carrer i abandonava el servei d’urgències

Per Anna Mencos

L’entrada d’ambulàncies del Servei d’Urgències de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell.
L’entrada d’ambulàncies del Servei d’Urgències de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell. | ANA/ M. R.

La cap del Servei d’Urgències i del SUM, Ivette Ruiz, va anunciar ahir dilluns al matí, que ja s’ha posat en marxa la separació parcial entre Urgències i el servei urgent mèdic (SUM). La metgessa va detallar que aquesta mesura es va prendre per donar una millor atenció i que el servei sigui «més fluid». Fins ara, el que passava és que l’equip del SUM sortia a buscar els pacients potencialment crítics al carrer i abandonava el servei d’Urgències, amb la problemàtica que es podia augmentar el temps d’espera. De la mateixa manera, aquest equip atenia pacients banals, però que, segons explicava Ruiz, s’havien de quedar una estona més al servei i, en haver de marxar a atendre els pacients al carrer, provocava que aquella feina l’hagués d’assumir un altre company o que el pacient en qüestió hagués d’esperar que el professional que l’estava atenent tornés.

En aquest sentit, Ruiz va detallar que el personal continuarà sent el mateix que treballa al servei d’Urgències, però «quan tenen guàrdies d’extrahospitalària estaran fora del servei», va relatar mentre recordava que es tracta d’una separació de funcions que persegueix l’objectiu de descongestionar la unitat.

Per aquest motiu, l’equip deixarà d’estar prestant servei a dintre d’Urgències per a només dedicar-se a l’activitat prehospitalària. Concretament, es tracta d’un equip format per un metge, una infermera i un tècnic i estaran 24 hores de guàrdia. Tot i això, la cap del Servei d’Urgències va matisar que, en aquests moments, encara no s’ha cobert completament la plantilla quant a metges i que, per aquest motiu, durant el mes de novembre i desembre la figura del metge només estará 12 hores desubicada. «En teoria, al mes de gener ja s’hauria d’haver solucionat aquesta qüestió i tot l’equip prehospitalari de primera sortida es trobarà desubicat del Servei d’Urgències» apuntava Ruiz, tot afegint que el fet de desubicar aquest equip no comportarà, en cap cas, deixar amb menys personal el Servei d’Urgències. «Allò que no podíem fer era deixar coix el servei. Per això hem hagut de contractar personal». Amb relació a aquest tema, va admetre que és complicat trobar un perfil de metge d’Urgències que respongui a les necessitats del país: «És un perfil poc comú, perquè és polivalent. No només ha d’estar a Urgències sinó que ha d’estar assistint dins d’un hospital, ha de pujar en una ambulància, etc.».

Ruiz també va afegir que en el cas que hi hagi molta afluència de gent al Servei d’Urgències, sempre que sigui una necessitat justificada i que tots els coordinadors hi estiguin d’acord, l’equip ‘desubicat’ podrà assistir en el servei. «Som conscients que tenim un equip que està desubicat del servei i que no està fent assistència, però si en algun moment hi ha una necessitat vital, hauran d’assistir», manifestava la cap del Servei d’Urgències.

Per ara i tal com va indicar Ruiz, aquesta mesura serà permanent. Tot i això, la metgessa va destacar que «s’està intentant que les mesures comencin abans de la temporada d’hivern perquè és més fàcil valorar els circuits interns quan tenim menys afluència». Amb relació a aquest fet, la cap de la unitat va apuntar que el SUM fa unes quatre o cinc sortides al dia, tot i que va assegurar que la mitjana pot disminuir o augmentar en funció de si és temporada alta o baixa. 

Valoració de l’inici de la derivació inversa i del virus respiratori / La cap del Servei d’Urgències va fer una valoració molt positiva de l’aplicació de la derivació inversa, que s’ha començat a dur a terme amb l’objectiu d’alleugerir l’afluència a Urgències. Tot i que encara és aviat per donar dades, perquè just s’ha implementat fa unes setmanes, «tots els pacients que s’han derivat han obtingut la resposta que s’esperava», detallava, tot afegint que en aquests moments, el servei d’Urgències està atenent una mitjana de 90 pacients adults al dia. D’altra banda, pel que fa a l’atenció als infants, Ruiz va explicar que s’ha vist un augment, arribant a les 25 visites al dia, a causa de l’augment de casos amb virus respiratori sincicial (VRS) respecte fa uns mesos.

 

PUBLICITAT
PUBLICITAT