PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Tor celebra l’avenç de la Comunitat de Treball dels Pirineus

La trobada ha permès refermar el compromís per continuar treballant per trobar solucions al canvi climàtic

Per El Periòdic

La ministra d’Afers Exteriors, Imma Tor, durant la seva participació al 41è Consell Plenari de la Comunitat de Treball dels Pirineus (CTP).
La ministra d’Afers Exteriors, Imma Tor, durant la seva participació al 41è Consell Plenari de la Comunitat de Treball dels Pirineus (CTP). | Govern d’Andorra

La ministra d’Afers Exteriors, Imma Tor, va prendre part dilluns del 41è Consell Plenari de la Comunitat de Treball dels Pirineus (CTP) que es va celebrar a la població de Busturia, Vizcaya. La trobada anual va permetre refermar el compromís de totes les parts per continuar treballant per aprofundir en la cooperació transfronterera al servei de les persones, apostant pels valors de la cohesió social, política i territorial de la Unió Europea, així com la lluita contra el canvi climàtic. En aquest sentit, la ministra va celebrar l’aprovació per part de la Unió Europea del projecte ‘Life Pyrenees4Climate’, que ha de permetre la implementació de l’estratègia pirinenca del canvi climàtic i ha d’ajudar a assolir la transició econòmica, ecològica i social necessària per afrontar els reptes de futur.

El projecte, liderat per l’Observatori Pirinenc del Canvi Climàtic (OPCC) i per la Comunitat de Treball dels Pirineus, rebrà un finançament de prop de 20 milions d’euros i serà el projecte emblemàtic de l’OPCC en els propers vuit anys. Life Pyrenees4Climate implica prop d’una cinquantena d’entitats i tots els governs dels Pirineus, i permetrà a les parts desplegar una ambiciosa estratègia transfronterera pirinenca del canvi climàtic. La participació d’Andorra en aquest projecte permetrà beneficiar-se dels treballs d’investigació que es duran a terme per impulsar les millors opcions d’adaptació i resiliència envers el canvi climàtic, així com conèixer l’impacte d’aquest fenomen sobre la salut, entre altres aspectes.

La CTP és un organisme format per representants polítics de tot el territori pirinenc que permet mantenir els lligams amb els territoris veïns i intercanviar idees sobre el desenvolupament i les problemàtiques inherents al massís.

La titular d’Afers Exteriors, com a presidenta de l’Organisme Andorrà de Cooperació Transfronterera, va destacar durant el seu discurs a la reunió plenària d’alt nivell que Andorra és «particularment sensible al repte del canvi climàtic» i per això es treballa, per «sensibilitzar la comunitat internacional sobre la fragilitat de les zones de muntanya enfront aquest repte». És per aquest motiu que va reivindicar que la transició ecològica «és i ha de continuar sent una prioritat i hem de continuar donant suport a la important tasca desenvolupada per la CTP en aquest aspecte, i especialment per l’OPCC».

La ministra va destacar que el 2024 serà un any «determinant» per Andorra perquè s’espera culminar el procés per assolir l’Acord d’associació amb la Unió Europea. «L’acord ha de permetre la plena participació del nostre país al mercat interior, tenint en compte les especificitats inherents del d’Andorra», va apuntar Tor tot afegint que l’entesa permetrà el «desenvolupament futur, diversificat i sostenible».

Pel que fa al programa Poctefa 2021-2027, la ministra Tor va destacar que, per primera vegada, hi haurà una convocatòria de projectes específica per a cada àrea funcional, que permetrà desenvolupar projectes estructurants basats en els interessos i necessitats del territori a més petita escala, en el cas d’Andorra, en el marc de l’àrea funcional de muntanya est.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT