PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La nova obra de l'Esbart de Sant Romà, 'Ànima', s'estrena amb éxit

L'espectacle es destaca per ser "una peça molt íntima i molt fosca"

Per El Periòdic

Un moment de l'espectacle de l'esbart Sant Romà.
Un moment de l'espectacle de l'esbart Sant Romà. | ANA / M.R.

"Hem sortit de la zona de confort", amb aquestes paraules expressa la coreògrafa i directora de l'esbart Sant Romà l'espectacle 'Ànima clara' que han estrenat aquest dissabte a la sala de festes del complex esportiu i sociocultural d'Encamp, segons ha informat l'Agència ANA. I és que anant més enllà de registres romàntics o festius com en altres casos, han muntat un espectacle que gira al voltant de la mort. "És una peça molt íntima, molt fosca", explica Moreno, amb la qual han volgut "transmetre les diferents fases de la mort", des de la pena, passant per la negació arribant a l'acceptació.

"Ens hem arriscat a fer alguna cosa diferent", explica la directora de l'esbart, un espectacle amb "més expressió" i que surt del que solen fer. De fet, l'esbart sempre intenta "arriscar" i si bé encaren les seves creacions amb "tot el respecte" a la dansa folklòrica i també a la contemporània sempre volen innovar, i Moreno destaca que en aquest risc sempre es troba amb el suport dels ballarins "que estan oberts a qualsevol proposta". "No diuen mai que no a res", la qual cosa, confessa, li facilita les coses.

Per crear aquest espectacle Moreno (que agraeix la col·laboració de la seva ajudant de direcció, Fanny Llanos, i els diferents patrocinadors) s'ha inspirat en peces que parlen de la mort i de la vetlla, com per exemple el 'Mortitxol', una dansa al voltant de la mort d'un infant. La plasmació d'aquesta temàtica no ha estat fàcil, confessa, i s'ha materialitzat en moviments "molt durs" i en un major pes de l'expressió.

I l'encarregat de concebre la part musical ha estat Lluís Cartes, construint la música amb cançons de Maria Arnal i Marala així com una versió del 'Mortitxol' que Xavi Hernández canta i Amador Ramos toca. en directe Tot plegat es trasllada a una proposta a càrrec dels 24 ballarins que intenten transmetre l'esperit de la peça que al voltant del que expressa el títol, 'Ànima clara', dues paraules que surten de la composició musical i que segons Moreno exemplifiquen el "marxar de manera clara, lliure, neta" d'aquest món.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT