PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Xavier Espot confirma que el laboratori Grifols tirarà endavant

L’Executiu no posa fre al projecte de la multinacional, tot i els seus evidents riscos sanitaris

Per El Periòdic

El terreny on anirà situat el laboratori P3 a Ordino.
El terreny on anirà situat el laboratori P3 a Ordino. | EL PERIÒDIC

Durant la sessió de Consell General succeïda aquest darrer dijous, el cap del Govern, Xavier Espot, va confirmar el que ja era una realitat sabuda per tots: la implementació del laboratori P3 Grifols a Ordino es troba en aquests moments aturada. «No continuarem tirant endavant el projecte de Grifols fins que no tinguem el 100% de les garanties confirmades, per això s’està demorant més del que pensàvem en un principi», va indicar el mandatari, remarcant, però, que el laboratori continua sent tant per a l’Executiu com per a l’AR+I i la pròpia multinacional, «un projecte en el qual creiem, tant per la seva importància estratègica com per la seva capacitat d’atracció cap a altres sectors que tenen dificultats de diversificació en valor afegit». 

El Govern, després d’anys abocant per una ferma intenció de tirar endavant aquest projecte, ara fa un pas enrere i esmenta que aquest «s’ha d’adaptar als contextos canviants de la ciència, l’economia i la societat de cada moment». Una aturada que es podria arribar a pensar, inclús, que respon a certs factors estratègics per part del govern demòcrata envers els comicis comunals del pròxim 17 de desembre. Recordem que la proposta de la implementació del laboratori no va ser ben rebuda per part d’una àmplia majoria de la població, ja que no són pocs els motius negatius que pot comportar la seva arribada a Ordino. Per aquest motiu, el fet d’esmentar aquesta aturada temporal fins que no es compleixin les garanties acordades amb la multinacional els pot resultar beneficiós per tornar a guanyar-se aquells veïns més reticents a conviure amb un projecte com aquest. 

D’aquesta manera, l’oposició ordinenca aconsegueix posar fre temporalment a una iniciativa que, des d’un primer moment, ja apuntava a ser certament perjudicial per a la parròquia i per als habitants que hi conviuen. I és que el laboratori Grifols, de tipus P3, es caracteritza per centrar les seves investigacions en essència en immunologia, motiu pel qual la plataforma ciutadana antiGrifols ha manifestat diverses vegades el seu desacord respecte a la seva creació. En un manifest publicat el passat 18 de març, la plataforma va alertar «dels riscos importants per a treballadors i per a la població que comporta aquest tipus de laboratori». 

En aquesta línia, i en aquest mateix manifest, la plataforma va esmentar «els riscos sanitaris existents de treballar amb animals verinosos i microorganismes potencialment mortals», així com «la possibilitat de fuites de material biològic potencialment mortal que és un risc que cal considerar i gestionar, ja que, en cas d’haver-hi un accident, les contaminacions biològiques, a més d’afectar la població andorrana, podrien afectar també els països veïns». 

Tanmateix, cal destacar que des de Grifols s’ha afirmat en tot moment que la principal idea del laboratori P3 proposat a Ordino és realitzar recerca immunològica, però la plataforma remarca que «cal saber en concret quin tipus d’investigacions durien a terme, a més dels riscos que podrien estar associats».

Així doncs, caldrà veure ara fins a quin punt són certes les paraules llançades per Xavier Espot i si realment no continuarà endavant amb el projecte fins que es compleixin les garanties. Sigui com sigui, l’Executiu deixa clara un cop més la seva política, en la qual els interessos econòmics primen per sobre del benestar dels ciutadans.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT