PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Espot demana un esforç per posar-se d’acord sobre els salaris

El mandatari es dirigeix directament a la patronal i els diferents sindicats del país

Per El Periòdic

El cap de Govern, Xavier Espot, durant el discurs de clausura del 21è Fòrum de l'EFA.
El cap de Govern, Xavier Espot, durant el discurs de clausura del 21è Fòrum de l'EFA. | SFGA/CEsteve

«Demano un esforç als sectors empresarials i als sindicats per teixir més consensos» i «acompanyar el Govern» en qüestions socioeconòmiques. D’aquesta manera el cap de Govern, Xavier Espot, va apel·lar als sindicats i a la patronal es posin d’acord sobre l’increment dels salaris de cara a l’any que ve. De fet, va afegir que l’Executiu «no té cap mena de ganes d’adoptar» aquesta decisió de manera unilateral. I va anar una mica més enllà en assegurar que la proposta de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) ha estat «valenta», mentre que els sindicats continuen reclamant el tretzè pagament de salari.

En aquest sentit, Espot va destacar que la CEA ha fet una evolució, ja que si bé l’any passat només estaven d’acord en incrementar el salari mínim, aquest any han arribat a la taula de negociacions amb una proposta per augmentar els salaris entre el mínim i el mitjà. «Demanaven la tretzena paga i continuen demanant la tretzena paga, per tant, hi ha d’haver una evolució», va destacar Espot. En canvi, sobre la reivindicació dels sindicats va afegir que ell no diu que la tretzena paga «no sigui important», però va remarcar que, tenint en compte que la CEA ha fet una proposta, potser seria interessant que els representants dels treballadors fessin una «contraproposta» per poder arribar, d’aquesta manera, a un acord. Això, va remarcar, seria «un missatge de tranquil·litat i pacificació» rellevant i va reiterar que no és el rol del Govern «prendre cartes» en aquest assumpte.

Espot va fer aquestes manifestacions en la cloenda del 21è Fòrum de l’Empresa Familiar Andorrana (EFA) en el marc de la qual també va demanar «una major implicació» del sector privat per «crear un clima de confiança» que serveixi per impulsar projectes publicoprivats en l’àmbit de l’habitatge. En aquest sentit, va destacar que el fet que hi hagi aquestes complicacions perquè el personal trobi llocs on viure dificulta també que les empreses puguin tenir mà d’obra, la qual cosa «hipoteca l’economia». Així va defensar que hi ha d’haver una implicació dels comuns i del Govern per resoldre el problema, però també del sector privat.

El cap de Govern, segons informa l’ANA, va coincidir amb el president de l’EFA, Daniel Armengol, que l’economia del país està creixent, però que també té les seves vulnerabilitats com el fet que la meitat del PIB depengui d’un mateix sector. És per això, va defensar, que s’està treballant en l’obertura econòmica i en l’acord d’associació per «diversificar» l’economia apostant per sectors «menys devoradors de recursos» i que necessitin «menys personal» i tinguin una menor «pressió» sobre el mercat de l’habitatge.

Precisament sobre l’Acord d’associació va recordar a l’empresariat que aquest mes de desembre es durà a terme la darrera ronda de negociacions i que Andorra haurà aconseguit «mantenir» les línies vermelles que es van marcar en un inici. Així, en matèria de mercaderies va destacar la transitòria de 30 anys per al tabac o que les franquícies siguin tres vegades superiors que les d’un país tercer. En matèria de monopolis va subratllar que es mantingui l’elèctric i que, a la pràctica, els «peatges» que s’estan posant en matèria de telecomunicacions facin que es pugui mantenir també el d’Andorra Telecom. Quant a la lliure circulació de persones va celebrar que s’hagi aconseguit mantenir un sistema de quotes i la declaració jurada d’antecedents, així com una «declaració unilateral» d’ordre públic i, a l’últim, quant al sector financer, va valorar que s’estigui aconseguint arribar a una igualtat de condicions entre les entitats andorranes i les foranes.

Espot va emfasitzar l’important pes que les empreses familiars tenen en l’economia del país i ha manifestat que «recull» les demandes del president de l’EFA quant al fet que l’administració sigui més àgil o eficient (va recordar que el pressupost inclou 17 milions d’euros per a la digitalització); va reconèixer que calen més dades per poder «afinar polítiques», tal com va reivindicar Armengol, i va manifestar l’esforç que ha esmerçat perquè «prosperi» una agència tributària única, així com la reivindicació de l’estat del benestar que s’ha aconseguit. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT