PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Armengol alerta que els indicis de desigualtat social poden anar a l’alça

El president de l’EFA creu que s’ha de «mantenir la nostra competència»

Per El Periòdic

El president de l'Empresa Familiar Andorrana (EFA), Daniel Armengol, durant el parlament de clausura del 21è Fòrum de l'entitat.
El president de l'Empresa Familiar Andorrana (EFA), Daniel Armengol, durant el parlament de clausura del 21è Fòrum de l'entitat. | ANA / M. P.

El president de l’Empresa Familiar Andorrana (EFA), Daniel Armengol, va alertar ahir que les desigualtats socials que ja s’estan veient al país poden anar a l’alça «si no som capaços de mantenir la nostra competitivitat i crear impacte econòmic i social» en les polítiques de futur relacionades amb l’Acord d’associació o les competències comunals pel que fa al control de la inflació. En aquest sentit, va advertir que, a mitjà termini, aquesta situació pot arribar a trastocar l’estat del benestar. En el marc del dinar de cloenda de 21è Fòrum de l’EFA, Armengol va destacar la importància de transformar l’economia del Principat en una «economia de propòsit» tot aprofitant les dimensions del país i l’estreta relació entre institucions. De fet, va advocar perquè Andorra es converteixi «en un país de primera classe» pel que fa a les inversions d’impacte.

Tot plegat, va afegir, no es podrà assolir sense un control de l’IPC, un indicador que a l’octubre es va situar en el 5,6%, una dada molt per sobre de la dels països veïns i que «dobla la mitjana europea». «És improbable abordar-ho tot si no controlem la inflació», va exposar. El president de l’EFA també va fer una crida a la simplificació de tràmits, manifestant que a hores d’ara ja «s’ha perdut l’esperança d’una agència tributària única», i a la necessitat de disposar de dades «que ens ajudin a orientar les nostres decisions». Sense disposar de registres, va afegir, «no en què podrem sortir de la problemàtica que estem immersos» relativa a la crisi de l’habitatge o la inversió estrangera. En aquest sentit, va destacar que l’aportació de l’EFA continuarà sent la d’aportar estudis que siguin d’ajuda per a la classe política.

En relació amb l’adhesió a Europa, segons informa l'ANA, va advocar perquè l’acord que s’acabi assolint «preservi les nostres particularitats i no posi en risc les especificitats del país», i també que «no trepitgi les línies vermelles traçades pel Govern». És per això que va reiterar l’ajuda de l’entitat per, una vegada més, «ser més competitius per poder encarar el mercat europeu i combatre econòmicament» amb les empreses que puguin establir-se al Principat. També en relació amb Europa, va dir que «vulguem o no ja estem en un mercat global patint intrusisme en el dia a dia» i, a més, «veiem com empreses andorranes obren seus socials a l’estranger». Així mateix, l’acord amb la UE encara «períodes transitoris llargs» que obligaran les empreses andorranes «a competir en condicions de mercat més establertes en la resta del continent».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT