PUBLICITAT

Andorra la Vella

Espot afirma ser conscient de la pèrdua adquisitiva del país

El cap de Govern, però, encara confia trobar un acord amb la patronal i els diferents sindicats

Per Alex Montero

Xavier Espot, durant la sessió de preguntes al Govern d’Andorra.
Xavier Espot, durant la sessió de preguntes al Govern d’Andorra. | Consell General

Les manifestacions per a un habitatge digne succeïdes en les darreres setmanes continuen portant cua i, un dia més, el Consell General es va fer partícip d’elles. En una nova sessió, en la qual les preguntes al Govern per part dels diferents grups parlamentaris amb resposta oral van ser l’únic punt del dia, el conseller general socialdemòcrata, Pere Baró, es va voler interessar per la concentració ciutadana que va tenir lloc el 31 d’octubre, en què es va deixar patent la pèrdua de poder adquisitiu del país. El cap del Govern, Xavier Espot, va afirmar ser conscient d’aquesta problemàtica i que «la capacitat adquisitiva de la ciutadania s’estanca o disminueix any rere any», indicant, però, que a aquesta conclusió, «no hem arribat en els darrers 15 dies, sinó que és una constatació de fa molt de temps» i amb l’esperança «de trobar un acord amb la patronal i els sindicats».

El mandatari, a més, va posar sobre la taula els diferents increments salarials portats a terme en la seva anterior legislatura: «Hem apujat el salari mínim un 22% i la voluntat d’aquest any és mantenir el creixement sostingut d’aquest, amb la ferma intenció de situar el salari mínim per davant del salari mínim espanyol». Tanmateix, la qüestió formulada per Baró va passar a un segon pla per posar en relleu les diferents «mesures valentes» impulsades pel govern demòcrata, com «obligar les empreses a augmentar els salaris que estiguessin per sota dels 4.000 euros, el Pla Renova o la flexibilització en els ajuts per als estudis».

El també president del grup parlamentari socialdemòcrata, però, va manifestar que el poble andorrà, a banda de treballar, el que demana és una estabilitat: «S’han de revalorar els salaris escoltant als agents socials i repartir equitativament la riquesa entre la ciutadania», va indicar Baró, acusant l’Executiu, a més, de dur a terme polítiques neoliberals. Unes paraules que no van ser ben rebudes per Espot, que un cop més va ressaltar els motius pels quals el seu Govern s’allunya precisament d’aquestes. «Hem prorrogat els contractes de lloguer, hem incrementat el salari un 22%, hem obligat els empresaris a apujar els salaris i hem establert un transport públic gratuït. Si per vostè això són polítiques neoliberals, crec que tenim conceptes molt diferents», va afirmar el mandatari.

A més, qüestionat per l’augment del rebut de la llum per part de FEDA en un 4,2%, Espot va declarar que «no es tracta d’uns augments generalitzats, ja que les tarifes bonificades que tenen les persones amb dificultats no es tocaran». 

Per altra banda, la presidenta del grup parlamentari Andorra Endavant, Carine Montaner, va oferir la possibilitat de posar en marxa una col·laboració amb els hipermercats per distribuir aliments en els punts de vendes solidaris parroquials, amb l’objectiu així de lluitar contra la pobresa i el malbaratament alimentari. La proposta, aquesta vegada, sí que va ser ben rebuda pel cap de l’Executiu, qui va prometre estudiar-la.

Finalment, la ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, va emplaçar els grups parlamentaris a reunir-se d’aquí a dues setmanes «per fixar les prioritats en la casuística de l’habitatge i què podem atacar primer. La voluntat és fer-ho amb consens i estem disposats a escoltar per fer-ho el millor possible». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT