PUBLICITAT

Andorra la Vella

El servei d’atenció a víctimes de violència de gènere ha atès 261 casos

La data és lleugerament més baixa que l’any passat, però es creu que arribarà a 300 amb el que queda de 2023

Per Anna Mencos

La secretària d’Estat d’Igualtat i Participació Ciutadana, Mariona Cadena, i la cap de l’àrea de Polítiques d’Igualtat, Mireia Porras.
La secretària d’Estat d’Igualtat i Participació Ciutadana, Mariona Cadena, i la cap de l’àrea de Polítiques d’Igualtat, Mireia Porras. | ANA/ M. F.

El servei d’atenció a les víctimes de violències de gènere ha atès entre els mesos de gener a octubre un total de 261 dones, una xifra que estaria lleugerament per sota de les de l’any passat, tot i que encara queda més d’un mes perquè finalitzi l’any i es podria acabar arribant als 300 casos. Del total de casos registrats en aquest període, 82 són casos de l’any anterior que continuen tractant-se, 120 són nous, i 59 són casos de retorn. Aquests darrers consisteixen en les dones que han decidit tornar amb les seves parelles després d’acudir al servei i al cap d’un temps han tornat a assistir per buscar ajuda. La franja d’edat de les dones és majoritàriament de 40 a 51 anys, seguida de la franja de 28 a 39, de 18 a 27 i finalment de 52 a 63. Aquest darrer any també hi ha hagut dos casos de menors de 18 anys. En aquest sentit, la cap de l’Àrea de Polítiques d’Igualtat, Mireia Porras, va destacar que la violència entre els joves és un tema que els preocupa, ja que tot i que hi ha moltes accions que promouen la igualtat, també n’hi ha d’altres que fomenten la violència i la desigualtat i va citar com a exemple la pornografia.

Pel que fa al perfil de les víctimes, un 35% estan casades; un 34% solteres i un 25% separades. Quant al motiu pel qual han decidit acudir el servei, el 50% de l’entrada al servei ho van fer per iniciativa pròpia, el que deixa veure que «el servei està totalment consolidat i és conegut», apuntava la Porras. Els següents motius és que ho havien fet a través de familiars o persones de l’entorn, per la Policia o pel SAAS, respectivament.

Un dels altres punts que es van voler ressaltar és la violència envers les dones que tenen alguna discapacitat, ja que s’està treballant molt en aquest àmbit, perquè sovint és més «dificultós» detectar-la i també abordar-la. En aquest sentit, el 95% de les víctimes no pateixen cap mena de discapacitat i, en canvi, un 5% sí, sent la més habitual la física, amb un 50%.

Tipologia / Pel que a la tipologia de maltractament, en primer lloc, es troba la psicològica, ja que és usual que la violència de gènere comenci sempre amb maltractament psicològic i vagi en augment; seguida de la física, que és el que és més visible; l’ambientat (cops a objectes o mobiliari, o bé tira coses per terra); el social, quan hi ha un aïllament; l’econòmic, on en aquest sentit des de l’Àrea de Polítiques d’Igualtat estan treballant perquè cap dona que atenen depengui econòmicament; el maltractament sexual, a la que descriuen com la més difícil d’identificar, ja que expliquen que a les dones els hi costa molt assimilar que si «la parella vol i ella no, és maltractament sexual i és una violació», explicava Porras, tot afegint que en aquests casos la majoria de les dones que van al servei «primer et diuen que no han patit maltractament sexual, i moltes ho acaben identificant com a tal»; finalment, hi ha el maltractament vicari, aquest és quan hi ha un maltractament cap als fills per fer mal a la dona.

Denúncies / Altres dades mostren que el 40% de les dones han denunciat el cas. Porras va incidir que és «molt complicat» que les dones denunciïn pel vincle amb l’agressor i també perquè el procés si ho fan és «llarg i feixuc». Des del servei es treballa per «empoderar-les» i d’aquesta manera puguin fer front a una denúncia si volen tot i que van defensar que el més important és que les dones acudeixin al servei encara que no vulguin denunciar.

En aquest sentit, 185 víctimes han rebut acompanyament jurídic (94 acompanyaments civil i 90 penal); 79 dones han rebut tractament psicològic i 34 casos han estat derivats a salut mental, un a la unitat de conductes addictives i 28 a centres privats.

Des del servei també es fa un seguiment maternoinfantil, les dones ateses tenen un total de 327 fills i 74 casos han estat atesos. En aquest sentit, cal destacar que la feina que es fa és treballar amb les dones perquè puguin «recuperar el rol com a mare». Quant a les prestacions econòmiques, s’han donat 97 ajudes per valor de 123.500 euros. A més, el servei compta amb pisos d’acollida que han ocupat 17 famílies.

Campanya pel 25-N / Entre les accions pel 25-N d’enguany, destaca la projecció oberta del documental «Ama-das», que tracta sobre dones amb discapacitat que han patit violència de gènere i que tindrà lloc dimarts a les 19.00 hores als Cinemes Illa Carlemany; panells lumínics de circulació del país; la repartició de 1.000 llaços blancs al personal de l’Administració Pública i del Consell General; i els jugadors del MoraBanc Andorra jugaran amb un equipament de color lila i rosa. 

 

La Policia incideix en la importància de denunciar els casos

Des de la Policia d’Andorra van fer un comunicat incidint en la importància de denunciar per poder erradicar aquesta xacra i protegir les víctimes. El Cos també va informar que els processos es continuen millorant i revisant de forma contínua en col·laboració amb l’Àrea de Polítiques d’Igualtat. Amb aquest objectiu, l’any passat es va afegir en el procés de denúncia la valoració de risc i, recentment, el supòsit específic de violències sexuals, per tal de determinar immediatament la urgència de cada cas amb la màxima informació i precisió, i activar tots els serveis necessaris.

Tots els agents implicats en la prevenció, detecció, assistència i intervenció en casos de violència de gènere treballen de manera conjunta en el marc de la Comissió Nacional de Prevenció per tal d’oferir una actuació coordinada i eficient.

PUBLICITAT
PUBLICITAT