PUBLICITAT

Els advocats reiteren el servei gratuït per a dones maltractades

  • Des de l'any passat en que es va presentar aquesta proposta, cap dona ha acudit a demanar aquesta ajuda
PEPA GALLEGO
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Jean Michel Rascagneres, degà del Col·legi d'Advocats d'Andorra. Foto: ORIOL LLAURADÓ

El Col·legi d'advocats, davant de les darreres modificacions que s'han donat en el Codi Penal per fer front a la violència de gènere, va remarcar que des del col·lectiu es reitera de predisposició d'oferir el servei gratuït a les víctimes d'aquests tipus de delictes per poder donar suport legal. Aquesta proposta es va formular ara fa un any, quan en motiu del dia contra la violència de gènere, l'any passat es va celebrar una taula contra la Violència de gènere a la Casa de la Vall. Segons Jean Michel Rascagneres, degà del col·legi d'advocats aquesta proposta continua sobre la taula, i cap dona ha requerit aquesta ajuda. És el Govern el que ha d'activar-la per fer-la més operativa, segons va afirmar Rascagneres.

El que proposen els advocats col·legiats és oferir un servei gratuït a aquelles dones que han patit qualsevol tipus de violència domèstica i que volen denunciar-ho. «El servei que proposa el col·legi és el d'assessorament i acompanyament en tot el procediment, des del moment de la denúncia fins la vista judicial», va explicar Rascagneres.

El col·legi d'advocats també disposa de consultes gratuïtes tots els dimecres, i segons el degà del col·lectiu, se sap que aquest servei sí que ha estat utilitzat per algunes víctimes de violència de gènere.

«El que sabem és que la gent que ha tingut la valentia per denunciar-ho i tirar endavant el seu cas sí que ha contractat els serveis d'un advocat però nosaltres volem reiterar la nostra predisposició per si hi ha dones que no tenen mitjans econòmics per fer-ho», va explicar Rascagneres, qui va remarcar que és l'Executiu el que ha d'organitzar aquest servei oferit.

Pel que fa als darrers canvis del Codi Penal, aprovats al Consell General, el degà del col·legi va explicar que era «una modificació que s'havia de dur a terme i que és un punt positiu per intentar eradicar aquest fenomen de la violència de gènere», va explicar.

Des del col·legi s'ha reclamat en reiterades ocasions la reforma del Codi Penal, en aquesta i en altres qüestions. Ara però encara queden algunes modificacions pendents, que són més tècniques i que es basen en alguns errors de redacció.

Les darreres modificacions del Codi Penal aprovades permetran tipificar com a delicte la violència de gènere i considerar violència de gènere des del primer acte d'agressió i no a partir del tercer que s'hagi produït en un període de tres anys com es tenia previst fins ara en la llei. Ara, quedarà tipificat com a delicte «castigat amb pena de presó fins a dos anys», que pot arribar fins als tres anys en cas que hi hagi un «perjudici per a la salut física o psíquica de la víctima».

En el que portem d'any, han estat 167 les víctimes ateses, una xifra que ja supera les donades en l'any passat, el 2008 i el 2007. El 100% d'aquestes dones van patir abús psicològic, i el 75% físic i econòmic.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT