PUBLICITAT

Andorra la Vella

Nova llei pel dret a l’habitatge digne i un índex de preus de lloguer referents

La xifra de preus per metre quadrat s’eleva a gairebé 20 euros

Per Anna Mencos, Maria Lozano

Imatge de una de les reunions amb la Sindicatura.
Imatge de una de les reunions amb la Sindicatura. | Consell General

El Consell General va aprovar ahir la redacció d’una llei pel dret a l’habitatge un índex de preu de referència del lloguer. El cap de Govern, Xavier Espot, va detallar que els preus s’han encarit excessivament arribant a «un preu desorbitat», tot detallant que durant el 2021 la mitjana de lloguer del país era de 8,3 euros al metre quadrat per un pis de 70 metres quadrats; l’any 2022 es va incrementar fins als 10,5 euros i en l’actualitat, els portals immobiliaris mostren que la xifra s’eleva als 20 euros el metre quadrat.

Espot apuntava que això significa que un pis de 70 metres quadrats, que abans valia 581, ara el cost s’elevi a 1.300 euros mensuals. Espot apuntava que un dels problemes principals és la descompensació de l’oferta i de la demanda i que el problema s’ha agreujat perquè la població no para de créixer i la demanda d’habitatge tampoc.

Per aquest motiu, des de Demòcrates proposaven un sistema que vinculés els increments de la renda als preus del metre quadrat. Tenint en consideració la situació desmesurada de l’augment dels preus del metre quadrat, el cap de Govern va manifestar que «no ens podem presentar un increment del metre quadrat, si no hi ha uns increments que acompanyin al salari mínim i mitjà». Aquest increment substancial del salari mínim mitjà es faria l’any vinent, i en la reunió d’avui del Consell Econòmic i Social es tractarà amb més extensió el tema.

Després d’enumerar el seguit d’accions que ja s’han posat en marxa amb anterioritat, com ara la flexibilització dels requisits per accedir a ajuts al lloguer; avantatges fiscals per promocionar l’entrada de pisos al mercat o programes d’incentius econòmics per a les persones que construeixin o rehabilitin habitatges per destinar-los a lloguer assequible.

El cap de Govern va manifestar que «cal anar més enllà» amb accions com la posada en marxa d’un fons publicoprivat de garantia davant impagaments de lloguer, la qual cosa hauria de servir fer aflorar al mercat, posant-hi els 1.700 pisos buits que es tenen comptabilitzats o per a actuar sobre la inversió estrangera i els habitatges d’ús turístic. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT