PUBLICITAT

Andorra la Vella

Nova crida del poble andorrà en defensa d’un habitatge digne

El càntic més sonat: «Espot escolta, el poble es revolta»

Per Alex Montero

Els manifestants a la plaça del Consell General.
Els manifestants a la plaça del Consell General. | A.M.

Les manifestacions en defensa d’un habitatge digne continuen endavant i així ho ha deixat veure el poble andorrà una vegada més. Després de la concentració multitudinària que es va viure el passat 31 d’octubre, on un miler de ciutadans van sortir als carrers de la capital per donar un cop de puny sobre la taula i mostrar la seva disconformitat total i absoluta contra les polítiques impulsades per Govern en els últims anys, amb Xavier Espot al capdavant de la gran majoria d’elles, la plaça del Consell ha rebut avui una nova tromba ciutadana. 

Convocada per l’anomenada com a Coordinadora per l’Habitatge Digne, sorgida dels moviments ciutadans expressats a través de les xarxes socials, gairebé 500 persones s'han donat cita davant de la institució governamental entorn les 19.00 hores d'avui. En ella, s’estava celebrant el debat monogràfic parlamentari, en el qual l’habitatge ha sigut, precisament, el tema cabdal des de les 09.30 hores que ha començat la sessió. Durant l’aturada d’aquesta, la majoria dels membres dels grups parlamentaris de l’oposició, aplegats al vestíbul de la institució, han sigut testimonis dels crits i càntics que s’escoltaven fora del recinte: «Espot escolta, el poble es revolta», «Espot dimissió» o «Conxita a la Seu» han sigut algunes de les frases que més s'han escoltat per tota la plaça al llarg de la tarda, així com diferents sorollades en què els xiulets i les cassoles han esdevingut un paper protagonista per mostrar la seva indignació envers les polítiques d’habitatge i socioeconòmiques impulsades per l’Executiu. 

Un dels portaveus de la Coordinadora, Bruno Lopes, ha alçat la veu per afirmar que, tot i que la prorròga dels contractes de lloguers en tres anys és una bona notícia per a la ciutadania, això no frenarà futures propostes: «Alguna cosa hem guanyat, però es veu clar que han frenat en sec i que han tornat a rellegir les propostes que tenien», afegint que «el poble andorra és sobirà i s’ha de fer escoltar». Lopes també ha deixat patent la importància d’estar «molt pendents» del Consell Econòmic i Social que tindrà lloc demà mateix, ja que, en funció del resultat d’aquest, «les properes accions seran més o menys contundents». Una clara al·lusió a la manifestació convocada pel pròxim 8 de desembre, en ple pont de la Puríssima i de la qual s’espera una mobilització ciutadana com no s’ha vist mai al país.

L'USdA, més crítica que mai

«És lamentable i patètic que el Govern s’hagi de trobar en una situació com aquesta per actuar davant d’un problema que nosaltres ja fa anys que denunciem. Si fos conseller general, em cauria la cara de vergonya de veure com estan deixant el país». Amb aquestes paraules ha començat la seva intervenció el secretari general de la Unió Sindical d’Andorra, Gabriel Ubach, qui no ha dubtat a assenyalar amb el dit a qui, per a ell, és el culpable de tota la casuística: Xavier Espot. «El cap de Govern sempre ha dit que això es déu a la llei de l’oferta i la demanda i que la qüestió de l’habitatge s’autoregularia per si sola. S’ha vist que no és així i els habitants estem patint les conseqüències d’una mala política governamental», ha afirmat Ubach, posant en relleu que, durant la seva intervenció al debat monogràfic, Espot «no va assumir les conseqüències i la responsabilitat en cap moment. La culpa sempre és d’altres factors com la guerra d’Ucraïna o la guerra d’Israel, així que si tingués una mica de vergonya, ja hauria sortit aquí a parlar amb la gent i demanar perdó per totes les penúries que estan fent passar a la gent d’Andorra».

Una locució emmarcada dins del debat esmentat, del qual l’USdA no esperava «gran cosa»: «Les nostres propostes són l’única solució real per posar fre a l’alta especulació que hi ha al país», manifestant Ubach que tots els grups parlamentaris «han de treballar per a la majoria d’habitants del país i no per a la classe especuladora que ells mateixos han creat». Tanmateix, el secretari ha deixat clar que el problema «no és l’augment dels salaris, sinó la pèrdua de poder adquisitiu dels ciutadans a causa de les polítiques neoliberals de Demòcrates».

Ubach ha fet també una crida a la manifestació del pròxim 8 de desembre, en la qual «tornarem a sortir al carrer i serà un dia decisiu per tothom. O comencen a trobar solucions reals i ens escolten, o que deixin la seva cadira perquè per fer el que han fet no val la pena que la mantinguin». Una concentració que anirà des de la plaça Coprínceps fins a la plaça Guillemó i que tornarà a deixar clar que «qui vulgui especular no tindrà futur a Andorra. Nosaltres no anem en contra de la gent que vulgui llogar el seu pis a un preu raonable, sinó d’aquella gent que ve de fora i s’aprofita dels habitants del país», ha indicat Ubach.

Clam amb majúscules per part del poble

Com no podia ser d’una altra manera, la ciutadania andorrana ha sigut la gran protagonista de la concentració d'avui. Alguns d’ells s'han apropat per mostrar amb més calma els motius que els havien conduït fins a la plaça, amb l’objectiu de manifestar-se davant d’una situació catalogada per tots com «insostenible»: «Estem cansats de la situació actual, no pot ser que els lloguers estiguin per sobre dels sous mínims. De què alimentarem els nostres fills?». Aquesta ha sigut la gran pregunta que més ha ressonat entre les veus dissidents, posant en relleu que «no hi ha una llei que ens protegeixi. Al final el que aconseguiran es que la classe mitjana marxi del país i llavors a veure qui treballarà a les gasolineres o atendrà les comandes als restaurants». 

Qüestionats sobre el debat que està tenint lloc de portes endins del Consell General, la resposta ha sigut clara: «No servirà per a res, però almenys nosaltres ens farem escoltar aquí fora, que ja hem estat molt de temps empassant», manifestaven, emfatitzant que «els joves no es poden independitzar ni accedir a una vivenda digna amb 30 anys. I la resposta a això no és el coliving, com diuen des del Govern, perquè ningú vol que se li imposi compartir pis amb algú». En relació amb la pròrroga de tres anys pels contractes de lloguer, els assistents han demostrat que això «no és cap solució, sinó només un pegat perquè callem i estiguem contents».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT