PUBLICITAT

Andorra la Vella

Espot i Beccari al·leguen que l’acord marc està tancat «al 99%»

La segona proposta europea de protocol financer satisfà als estats

Per Joan Jiménez

El ministre de San Marino, Luca Beccari, i el cap de Govern, Xavier Espot, ahir en roda de premsa.
El ministre de San Marino, Luca Beccari, i el cap de Govern, Xavier Espot, ahir en roda de premsa. | SFGA/CEsteve

Ahir es va produir la visita del ministre d’Afers Exteriors, Cooperació Econòmica i Internacional i Telecomunicacions de San Marino, Luca Beccari, qui també és el màxim responsable de les negociacions de l’Acord d’associació amb la Unió Europea (UE) que negocia de forma paral·lela amb Andorra. El cap de Govern, Xavier Espot, va ser acompanyat en la recepció de Beccari per la ministra d’Afers Exteriors, Imma Tor; el secretari d’Estat per a les Relacions amb la Unió Europea, Landry Riba; l’ambaixadora d’Andorra davant la UE, Esther Rabasa i l’ambaixador d’Andorra a San Marino, Carles Álvarez Marfany. La delegació de San Marino va estar liderada per Beccari i composta per l’ambaixador de San Marino a Andorra, Luca Brandi; l’ambaixadora cap de missió a la UE de San Marino, Antonella Benedittini; i Giulia Suzzi Valli, representant de la direcció d’Afers Polítics del ministeri d’Afers Exteriors sanmarinès.

A la roda de premsa de cloenda d’aquesta jornada de treball arran de la visita de San Marino, els dos mandataris es van dirigir a la premsa, on van estipular que, tot i estar en una fase final de les negociacions amb l’objectiu de concloure l’Acord d’associació per les tres parts implicades, subsisteixen aspectes políticament sensibles que estan sent difícils de tancar, com és el cas del protocol dels serveis financers que s’inclou en l’acord marc compartit pels dos estats amb la UE. Espot va declarar que «l’acord marc podríem dir que, amb les últimes revisions i sessions de negociació, està pràcticament tancat, és a dir, al 99% i només queda polir alguna qüestió terminològica i tenim l’acord pràcticament resolt».

En aquest 1% restant, està el protocol de serveis financers, del qual el cap de Govern va declarar que «crec que, substancialment, estem d’acord, però que encara estem en una fase de negociació d’alguns aspectes concrets però no menys importants». Espot va estipular que, en la segona versió del document que ha entregat la Comissió Europea als dos estats, «ja recull molts dels aspectes que nosaltres, inicialment, vam considerar com a problemàtics». El líder de l’Executiu va comentar que és el cas de la reciprocitat, on segons va assenyalar «ara queda clar que les entitats sucursals d’entitats bancàries o entitats financeres estrangeres no podran venir a operar a Andorra fins que nosaltres tinguem també aquesta mateixa possibilitat quan s’hagi fet tot el camí que s’ha de recórrer», entenent per camí tota la fase d’adaptació del cabal comunitari en aquest sector, procés que tindrà un període de «10 a 15 anys».

Espot també va declarar que «s’ha assegurat la clàusula de salvaguarda de supervisió, de forma que les nostres autoritats nacionals també puguin intervenir en major mesura», estipulant que «estem molt a prop de l’acord» per part d’Andorra. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT