PUBLICITAT

Andorra La Vella

30 menors van patir violència domèstica durant l’any passat

Les visites dels adolescents al Servei de Salut Mental han augmentat un 50% entre el 2021 i el 2022

Per Sònia Lecha

La presentació de l’Observatori de la Infància exposat ahir per l’AR+I i UNICEF.
La presentació de l’Observatori de la Infància exposat ahir per l’AR+I i UNICEF. | S.L.

La xifra de menors entre 0 i 17 anys que han estat víctimes de violència domèstica durant el 2022 és de 30. Aquesta és una de les xifres i aspectes més importants que es van dir ahir durant la presentació de les dades de l’Observatori de la Infància que es va fer a l’Oficina d’Andorra Recerca i Innovació (AR+I) d’Andorra la Vella. A aquestes dades l’acompanyen el nombre de menors entre 0 i 17 anys que han estat víctimes de delictes contra la llibertat sexual, que en són 15. I els menors entre 11 i 16 anys que han estat víctimes de violència en l’àmbit escolar en són 13. 

La presentació d’aquest acte va anar a càrrec del coordinador de l’àrea de sociologia de l’AR+I, Joan Micó, el director d’UNICEF a Andorra, Albert Mora, el cap de l’àrea de Salut Mental del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS), Carlos Mur, i la metgessa de l’àrea de psiquiatria infantojuvenil del SAAS, Maria Giró. 

Un altre dels aspectes que també preocupa és que les visites dels adolescents a consultes externes del Servei de Salut Mental han augmentat un 50% entre el 2021 i el 2022, i en el cas dels infants entre 0 i 10 anys ha ascendit un 46%. Respecte a aquesta qüestió, Mur va comentar que és la previsió que tenien en ment després del 2021 que es va registrar un augment superior al 2020. Aquest increment també va ser provocat per «la collita de la darrera onada de la Covid-19 amb les conseqüències i els canvis en l’àmbit psicosocial tan greus que han patit aquests xicots, evidentment que ens provocat neguit».  

Respecte a les altes registrades durant el 2022 a l’Hospital de dia Infantojuvenil de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell se’n van registrar 57. Mentre que a la Unitat d’Hospitalització Infantojuvenil, 54 menors van ser hospitalitzats (un infant menor de 12 anys i 53 adolescents entre 12 i 17 anys). Davant d’aquestes xifres tan preocupants, el cap de l’àrea de Salut Mental del SAAS, va comentar que han de profunditzar «en aquestes malalties més diagnosticades, amb una detecció precoç més important, sigui el trastorn de l’aspecte autista, sigui el TDAH i tot el tema de les addiccions digitals particularment a partir dels 14 anys». 

Enfront d’aquesta preocupació, Mur va compartir que gràcies al crèdit extraordinari que va donar el Govern al SAAS, «estan a punt de tancar la incorporació d’una psicòloga més per a l’equip de Salut Mental infantojuvenil que és fonamental per posar una infermera amb experiència per fer visites a domicili i controlar els casos més greus». A més, comptaran amb la incorporació d’un terapeuta ocupacional més i d’una educadora social que permetran millorar la tasca d’atenció primària i secundària. 

La tecnologia és una preocupació absoluta dins del món educatiu i dels pares. Cada vegada s’està demostrant més l’impacte que té en la Salut Mental i en el Sedentarisme. «Com a societat hem de madurar el que és el seu ús», van comentar durant l’acte. 

Un 45% de les famílies monoparentals enquestades van comentar que no poden fer front a una despesa imprevista de 1.050 euros. Per una banda, un 57% de les famílies monoparentals van confirmar que es troben en una situació regular i un 14% que és dolenta. D’altra banda, un 40% de les parelles amb fills opinen que la seva situació econòmica és regular mentre que un 7% afirmen que és dolenta. Respecte a aquest tema, Micó va detallar que «les famílies monoparentals sempre han tingut més dificultats i una de les conseqüències que creiem és que moltes famílies intenten tenir pocs fills o no tenir-ne a causa de l’habitatge i altres aspectes». 

Finalment, el director d’UNICEF a Andorra va comentar què la darrera actualització que han fet de l’observatori van extreure la conclusió que «el preu mitjà del lloguer, els sous mitjans i el cost de la criança ja es veu el percentatge alt de les famílies que no poden fer front a una despesa imprevista, és una preocupació molt gran i explica, en part, la baixa natalitat». 

PUBLICITAT
PUBLICITAT