PUBLICITAT

El Pirene reconeix el periodisme d'investigació d'EL PERIÒDIC

  • Luengo, redactor de Nacional, s'endú el guardó amb una sèrie de reportatges sobre el patrimoni fotogràfic andorrà
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
La ministra de Cultura, Susanna Vela, entrega el premi Pirene a Luengo a la seu del Govern, ahir. Foto: ANA

Andrés Luengo, redactor de la secció de Nacional d'EL PERIÒDIC, es va endur ahir la 15a edició del premi Pirene de periodisme interpirinenc en la modalitat de premsa escrita, dotat amb 3.005 euros, per una sèrie de nou reportatges sobre el patrimoni fotogràfic andorrà publicats durant l'últim any a les pàgines del diari. El Pirene reconeix així l'aposta decidida pel periodisme d'investigació, rigorós i divulgatiu, que ha caracteritzat el rotatiu des de la seva fundació, ara fa tres lustres. El jurat –integrat per la periodista Noemí Rodríguez, la delegada de premsa del bisbat d'Urgell, Cristina Orduña, i l'escriptor i tècnic de Cultura de l'ajuntament de la Seu, Isidre Domenjó– en va valorar «l'esforç de recerca, així com l'interès per apropar els lectors a la història visual del país a través de la fotografia».

El guardó, dotat pel Govern d'Andorra, va premiar també en la modalitat de periodisme audiovisual el documental Els secrets de Sonplosa, realitzat per Jorge Cebrián, Roger Torruella i David Ramos, i emès al febrer passat per Andorra Televisió. Els secrets de Sonplosa contextualitza les campanyes d'excavacions impulsades al 2006 per Molines Patrimonis al jaciment de la Roureda de la Margineda, i que han permès exhumar les restes de la major fortalesa medieval mai excavada al vessant sud dels Pirineus. El jurat en va destacar la complexitat de l'estructura, la divulgació de dades inèdites i la capacitat d'estimular l'imaginari dels receptors, i el defineix com un treball «de gran abast» que combina «investigació, documentació i esforç pedagògic». Tant Cebrián com Torruella repeteixen al Pirene, que ja es van endur ara fa dues temporades amb un altre documental, Pena capital.

Els vencedors del Pirene es van repartir 6.010 euros –3.005 en cada modalitat– en una edició especialment disputada: els 20 originals presentats a concurs –16 en premsa escrita, 4 en audiovisual– dupliquen els nou que van concórrer al 2009, quan l'únic premi que es va dotar va ser per a Cultura/s, el suplement setmanal del diari barceloní La Vanguardia. Vuit dels setze reportatges presentats aquest 2010 a la modalitat de premsa escrita estaven escrits en francès; quatre, en castellà, i quatre més, en català, amb un clar predomini de la revista especialitzada (Pyrénées Magazine, El Mundo de los Pirineos, Montañeros de Aragón i Desnivel). En la categoria d'audiovisual, dos dels documentals es van emetre per Andorra Televisió, i els altres dos, per TV3.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT