PUBLICITAT

Ordino

Units per Ordino aposta per aturar la proposta del laboratori Grifols

X'Ordino, Andorra Endavant i el PS sumen en coalició com a partits de l'oposició

Per Alex Montero

Enric Dolsa i Jordina Bringué, ahir en la presentació de la llista d’Units per Ordino.
Enric Dolsa i Jordina Bringué, ahir en la presentació de la llista d’Units per Ordino. | El Periòdic

La coalició dels partits de l’oposició a Ordino ja és una realitat. Units per Ordino aterra amb força en el prisma polític del país, amb la mirada ja posada en unes eleccions comunals que responen a un objectiu clar i directe: acabar amb els vuit anys consecutius de mandat de Demòcrates a la parròquia ordinenca. X’Ordino, Andorra Endavant i el Partit Socialdemòcrata uneixen forces per fer front a aquest objectiu, amb Enric Dolsa al capdavant de la formació com a candidat a revalidar el càrrec de cònsol major que ja va ocupar en les legislatures compreses entre l’any 2000 i el 2008. Al costat del líder de X’Ordino i actual conseller del Comú ordinenc hi estaran Jordina Bringué, qui aspira a ocupar el càrrec de cònsol menor, i el socialdemòcrata Jean-Michel Armengol.  

Tots tres han oficialitzat la seva candidatura avui al matí, entorn les 09.30 hores, a través de la presentació de la llista de noms que dona el tret de sortida a una carrera contra rellotge fins el pròxim 17 de desembre. Una cursa en què l’arribada del laboratori P3 de Grifols a la parròquia és sens dubte el «tema estrella», tal com el mateix Dolsa s'ha encarregat d’afirmar: «Jo plantejo aquestes eleccions a favor d’Ordino, mai en contra de res, però està clar que sí que hi ha un tema estrella és el laboratori P3 del Prat de la Farga». I és que, tot i esmentar en diverses ocasions que aquests comicis no es tracten d’una lluita pro o anti Grifols, el candidat a cònsol major sí que ha deixat ben clar que «estem convençuts que si algú pot parar aquesta bajanada som nosaltres i no ningú més, a través d’una consulta popular».

Grifols no serà, però, l’única qüestió cabdal que la coalició d’Units per Ordino vol posar sobre la taula. La creació d’un Pla d’urbanisme sostenible és una de les màximes amb les quals volen treballar Dolsa i companyia, sent precisament aquest un dels motius que han motivat a la unió de les seves forces polítiques. «Ha sigut difícil ajuntar totes les parts, però hi ha moltes coses que ens uneixen, com el tema del laboratori P3, o un de molt important com és el Pla d’urbanisme», ha indicat Dolsa. Segons aquest, la creació d’un pla que passi per cabdals més sostenibles respon, especialment, al succeït en els últims quatre anys a la parròquia: «Tot el que s’ha anat construint al llarg d’aquest temps i que encara queda per construir ha fet que l’Ordino que nosaltres estem acostumats a veure s’espatlli moltíssim». La solució a això és clara per a l’actual conseller del Comú. «Ens hem d’asseure a taula i treballar amb els equips pertinents per fer un Pla d’urbanisme on el creixement sigui sostingut i no com en els últims anys, on aquest ha sigut només d’un 11 o 12%».

Així i tot, Dolsa es mostra esperançat. I no és per a menys, perquè les expectatives són bones: «En ser només dues candidatures les que ens presentem, és evident que hi ha moltes més possibilitats de guanyar», ha afirmat, posant en relleu que, malgrat que una de les dues candidatures comptarà amb la majoria absoluta i estarà refrendada pel poble, Units per Ordino està esperançada de fer un bon programa i que la gent «confiï  en nosaltres».

Demòcrates treballa per la qualitat de vida

La força política imperant encara a la parròquia ordinenca ha presentat també avui la seva llista per als comicis de desembre. Maria del Mar Coma i Eduard Betriu, després d’haver format part del Comú durant els últims quatre anys com a consellers, encapçalen Acció Comunal d’Ordino + Demòcrates + Progressistes SDP + Independents, amb l’objectiu i el desig d’esdevenir consòl major i cònsol menor, respectivament, en poc més de 30 dies. Coma ha detallat que els principals reptes a assolir durant aquesta pròxima legislatura seran «el control del creixement urbanístic i garantir la qualitat de vida i el benestar dels veïns de la parròquia», tot i que el focus sembla que va molt més enllà. A això mateix ha fet referència la candidata a cònsol major, assegurant que «volem posar l’accent en la qualitat de vida i el benestar de les persones». Un benestar que, segons Coma, passa per exemple pel fet que l’ens comunal estigui més a prop de la ciutadania andorrana que no Govern. 

De nou, el «tema estrella» ha tornat a aparèixer per demostrar, un cop més, que serà la qüestió cabdal al llarg d’aquestes setmanes de campanya electoral. I Maria del Mar Coma ho sap. O almenys, això és el que demostra amb les seves paraules: «Soc plenament conscient que ens pot passar factura tant el fet d’haver governat durant els últims mandats com també ser els impulsors del laboratori P3 de Grifols». Tanmateix, l’encara consellera del Comú ha deixat ben clar que «no m’agradaria que la campanya se centrés en aquest tema ni que arribés a convertir-se en un plebiscit», tornant a fer una crida al fet de posar al centre del prisma electoral a la gent de la parròquia: «És preferible parlar d’altres temes que sí que afectin a la gestió del poble i de les persones que conviuen en ell», així com «donar-los la importància que mereixen, als serveis i a la qualitat de vida, no només a un projecte en concret». Quedarà per veure si realment això s’arriba a complir o si, per contra, Grifols torna a fer acte de presència més aviat que tard.

 

- les llistes -

Units per Ordino 

1. Enric Dolsa
2. Jordina Bringué
3. Jean-Michel Armengol 
4. Edgar Pujal
5. Nuria Fius
6. Josep Xavier Jimenez
7. Pere Mas
8. Josep Maria Font
9. Marlène Maldonado
10. Merce Ubach

SUPLENTS
1. Marcel Bellosta
2. Pilar Solsona

 

Acció Comunal d’Ordino + Demòcrates + SDP + Independents 

1. Maria del Mar Coma 
2. Eduard Betriu
3. Àlex Gaspà 
4. Mònica Armengol
5. Jordi Serracanta
6. Ludovic Albós
7. Meritxell Rabadà
8. Cristina Montolio
9. Carolina Gómez
10. Emilie Brial

SUPLENTS
1. Sergi Amat
2. Antoni Fillet

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT