PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Dolsa lidera Units per Ordino

El pacte a Encamp entre PS, Concòrdia i Agrupament Encampadà mor abans de néixer

Per Sònia Lecha , Joan Jiménez

Enric Dolsa, Jordina Bringué i Jean-Michel Armengol.
Enric Dolsa, Jordina Bringué i Jean-Michel Armengol. | El Periòdic

Neix Units per Ordino on s’han ajuntat tots els partits de l’oposició amb l’objectiu de governar a la parròquia els pròxims quatre anys. El cap de llista del partit és Enric Dolsa, seguit de Jordina Bringué i Jean-Michel Armengol. 
Pel que fa a Concòrdia no presentarà llista a Encamp per a les pròximes eleccions comunals del 17 de desembre. Fonts del partit han explicat a EL PERIÒDIC que, tot i que la voluntat era presentar candidatura fos en solitari o en coalició, ahir al matí, a només 24 hores del termini màxim per presentar les llistes s’ha decidit no concórrer a la parròquia encampadana.

Després de diversos dies de negociacions tant amb el Partit Socialdemòcrata com amb Agrupament Encampadà, igual que aquesta última va fer ahir a última hora de la tarda provocant que les formacions hagin de buscar llistes en plena recta final. 

Des de Concòrdia consideren que aquestes dues formacions «tenen més complicitat» i han de ser elles les que presentin una llista conjunta.

Per altra banda, el conseller del Comú d’Andorra la Vella, Sergi Gonzàlez, i la copresidenta de Concòrdia, Olalla Losada, estaran al capdavant de la llista conjunta pactada per Concòrdia i el PS, que deixarà de banda les sigles d’ambdues formacions, i es presentarà com una marca local, en una llista sota el nom ‘En clar’.

La coalició s’enfrontarà a Demòcrates, amb una llista encapçalada per David Astrié i Miquel Canturri. Concòrdia i el PS no s’han posat d’acord per formar llista a Encamp i a Sant Julià de Lòria. 

El partit Demòcrates per Andorra és l’única formació que tindrà presència en totes les parròquies, sigui liderant una candidatura o anant amb coalició. Les llistes protagonistes dels taronja són Andorra la Vella, Canillo (on són l’única llista que concorrerà a les eleccions), Encamp, Ordino i Escaldes-Engordany. La formació que va guanyar els últims comicis celebrats en territori andorrà, les generals del 2A d’aquest mateix any, aspira a poder  vestir el mapa de tot el país de color taronja, aconseguint repetir mandat en aquelles parròquies on ja són majoritaris als comuns i recuperar les institucions de les altres on són oposició en l’actualitat. Els caps de llista demòcrates són Astrié per la capital, Anna Garcia a Escaldes-Engordany, Laura Mas a Encamp, Maria Del Mar Coma a Ordino i Jordi Alcobé a Canillo. A més, donaran suport i s’ajuntaran a les llistes de Josep Majoral d’Unió Laurediana a Sant Julià de Lòria i Eva Sansa de Ciutadans Compromesos a la Massana. Cal esmentar que la formació taronja ha arribat a un acord amb Progressistes SDP i Acció en aquestes eleccions,incloent a dos integrants de les dues formacions en les seves llistes, concretament, a Andorra la Vella i a Escaldes-Engordany.

Durant el congrés extraordinari de la formació taronja celebrat ahir al Prat del Roure de la parròquia escaldenca, la vicepresidenta del partit i subsíndica general, Sandra Codina, va declarar que els demòcrates acudiran a les urnes amb l’objectiu de «revalidar totes les parròquies que ja tenim i poder afegir les que queden restants». Codina va explicar que «creiem que tenim la força suficient per poder guanyar a totes les set parròquies». Respecte a la competència electoral, la vicepresidenta taronja va testificar que «no es pot desmerèixer a ningú, però nosaltres també hem fet alguna coalició amb algunes forces per poder assolir la victòria». Preguntada per la possibilitat que aquestes coalicions incentivin els vots de càstig, Codina va explicar que «ja hem funcionat en l’anterior legislatura» amb els seus socis per a les eleccions del 17D, afegint que «al final, el que volem tots, és el millor per a la parròquia. (A les llistes) hi ha persones independents, coalicions... i hi haurà moltes cares noves en les nostres candidatures, algunes de continuïtat, però sobretot moltes cares noves i independents que, a la vegada, s’han volgut sumar al nostre projecte». Respecte a les queixes per problemes com l’habitatge i la manifestació que es va produr la setmana passada, la vicepresidenta demòcrata va reconèixer que «és obvi el malestar que hi ha a la ciutadania, però per això treballarem uns programes amb els quals la gent se senti còmoda, escoltant a la ciutadania com ho hem fet sempre i si hem de reconduir el debat, el reconduirem».

En el cas de Ciutadans Compromesos la cap de llista que es presenta a la parròquia de la Massana és Eva Sansa i com a número dos l’acompanya Roger Fité.  

Unió Laurediana es presentarà a Sant Julià de Lòria sota el lideratge dels actuals cònsols, Josep Majoral i Mireia Codina, i amb el suport dels demòcrates per a poder aconseguir la renovació de mandat al Comú lauredià.

D’altra banda, Progressistes SDP i Acció són els altres dos socis dels taronges pel pròxim 17D. Les dues formacions tindran un representant en les llistes demòcrates en posicions intermèdies. Per part d’Acció, estaran presents a la llista escaldenca amb el número cinc d’aquesta, representada per Laura Mas, i a la llista d’Unió Laurediana amb Demòcrates, amb Agustina Grandvallet al número 11. Progressistes SDP tindrà representació a les llistes d’Escaldes-Engordany i d’Andorra la Vella, on Marc Latorre anirà de número vuit. 

Finalment, pel que fa al partit polític de Liberals, ahir a la tarda van convocar una roda de premsa per informar que no es presenten a cap parròquia i que cap militant del partit estarà a cap llista. El motiu és perquè «no hem tingut temps de redefinir el partit i assentar unes noves bases pel nou rumb que pren Liberals», va dir la presidenta Cristina Rico. Han mantingut converses amb Demòcrates i plataformes que aglutinen diferents partits, però finalment han decidit no presentar-se. El vicepresident del partit va afegir que «després dels resultats a les últimes eleccions generals requeria fer una reflexió interna del partit». 

PUBLICITAT
PUBLICITAT