PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La gent gran de la capital demana un mediador pel SAD

El Consell d’Andorra la Vella vol un intermediari entre el comú i el Govern pel Servei d’Atenció Domiciliària

Per El Periòdic

Un instant del Consell de la Gent Gran d’Andorra la Vella celebrat ahir.
Un instant del Consell de la Gent Gran d’Andorra la Vella celebrat ahir. | ANA / M.F.

El consell de la gent gran d’Andorra la Vella va posar sobre la taula, en la sessió celebrada aquest dijous, la quarantena de propostes que al llarg dels mesos de setembre i octubre han anat recollint, segons va informar l’agència ANA. Entre aquestes hi ha millores en els espais públics, amb més zones verdes i bancs, així com l’arranjament de voreres, però també hi ha qüestions socials. En aquest sentit, van demanar que hi hagi un intermediari entre el comú i el Govern per tal d’agilitzar les demandes existents al servei d’atenció domiciliària de l’executiu (SAD). «De vegades el Govern és una mica lent i si el comú participa una mica potser s’accelera el procés», va posar en relleu una de les integrants del consell, Maria Àngels Vilana, que també va detallar que es vol que s’impulsi un cens de persones que viuen soles per combatre la solitud i també va palesar la problemàtica de l’habitatge. El cònsol major, David Astrié, es va comprometre a estudiar la possibilitat d’implantar aquest intermediari per al SAD i en matèria d’habitatge va respondre que l’immoble que el comú impulsarà al Cedre ja inclourà una part per a la gent gran. Pel que fa a l’urbanisme, va recordar que ja s’està escoltant la gent gran quan es tira endavant un projecte i que aquesta manera de procedir es mantindrà.

D’aquesta manera, el Consell de la Gent Gran va recollir 44 propostes o observacions de la gent gran, 20 de les quals tenen a veure amb els espais públics. Així, Vilana va palesar que es posa de manifest que «els dos extrems de la vida» coincideixen en demandes de més bancs i espais verds, ja que aquesta petició també va ser palesada pels Consells dels Joves i dels Infants. «Volem més bancs i ombres sobre els bancs», va reivindicar, i també que hi hagi arranjaments de les voreres, ja que malgrat que «s’estan arreglant constantment potser cal fer un repàs general», tal com va reivindicar la gent gran. Sobre aquesta qüestió urbanística, Astrié va destacar que la idea seria que hi hagués una «comissió consultiva» en què la gent gran estigui representada i que cada projecte urbanístic que es tiri endavant compti amb l’opinió del col·lectiu, tal com ja s’ha fet en la reforma prevista de la plaça del Poble. També va destacar que en el programa electoral de la llista que ell encapçalarà a les comunals hi haurà l’arranjament integral del passeig del riu, ja que una de les demandes que van fer els padrins va ser precisament que s’arregli.

El Consell de la Gent Gran ha recaptat una quarantena de propostes entre setembre i octubre

Quant a la qüestió social, la gent gran va recollir set propostes (a les quals cal sumar altres nou de participació social) i el cònsol major va manifestar que aquest intermediari per al SAD és una qüestió que «s’ha de tractar» perquè el fet que hi hagués una «persona referent al comú seria més reactiu» i potser no caldria posar la persona en la llista d’espera o fins i tot s’aconseguiria que la resposta fos més àgil quan hi ha una demanda. Quant als terminis per implantar aquesta proposta, va reconèixer que amb unes eleccions a la porta és un mal moment «per posar terminis» però que aquesta hauria de ser una qüestió que l’any que ve hauria d’estar en marxa. Quant a la petició d’un cens de persones que viuen soles, el mandatari comunal va recordar que el ministeri d’Afers Socials ja va començar aquesta feina que ara els comuns estan completant i aquesta enquesta «permetrà tenir molta més informació d’aquesta gent que viu sola i, si necessita, una atenció específica».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT