Escaldes-Engordany
Espot remarca l’acció climàtica, l’educació i els joves a la Unesco
El cap de Govern és acollit per la directora general, Audrey Azoulay
El cap de Govern, Xavier Espot, va viatjar ahir a París per acudir a la 42a Conferència General de la Unesco, concretament, al debat general de l’assemblea on van ser presents els 194 estats membres de l’organització mundial dedicada a la ciència, la cultura i l’educació.
Andorra al debat de política general de la Unesco / En la seva intervenció, el cap de Govern va fer especial èmfasi en els forts vincles que uneixen del país amb la Unesco, que s’han anat consolidant des de fa 30 anys. A més, va fer esmena a l’honor que representa per a Andorra assumir la vicepresidència de la Conferència General per primera vegada des de l’any 1993.
Espot va destacar la prioritat del seu Executiu en sensibilitzar, combatre i mitigar els efectes negatius del canvi climàtic. En referència a l’experiència de la reserva de la biosfera d’Ordino per la Unesco, el cap de Govern va explicar que aquesta serveix d’eina especialment útil per trobar l’equilibri entre la conservació de la natura i el desenvolupament econòmic sostenible. Així mateix, també va esmentar la integració andorrana a la Xarxa Europea de Reserves de la Biosfera i a la Xarxa Mundial de Reserves de la Biosfera de Muntanya per part de la parròquia ordinenca, la qual dona visibilitat a la vulnerabilitat específica de les regions muntanyenques davant del canvi climàtic. A més, Espot va recalcar l’elaboració de la candidatura per designar el Principat d’Andorra com a primer país reserva de la biosfera amb l’objectiu de presentar-la l’any 2024. Per últim, en aquesta temàtica, el cap de Govern va assenyalar que Andorra està disposada a incloure un punt sobre els efectes del canvi climàtic a les zones de muntanya. En l’agenda de la COP28 de Dubai del pròxim mes.
En matèria educativa, Espot va celebrar l’entrada en vigor del Conveni de la Unesco sobre el reconeixement de les qualificacions relatives a l’educació superior, en el qual es va adherir el país a finals del 2022, esperant que serveixi per facilitar la mobilitat universal dels estudiants.
A continuació, va realçar el paper dels joves andorrans i els seus esforços per afrontar els reptes globals. La implicació de la joventut nacional en el Fòrum dels Joves de la Unesco va ser qualificada per Espot com una font d’inspiració i demostra la voluntat i el compromís de les joves generacions que volen construir un món millor.
Reunió Espot-Azoulay / Acompanyat per l’ambaixadora d’Andorra a França i delegada permanent a la Unesco, Eva Descarrega, va ser acollit a la capital francesa per la directora general de la Unesco, Audrey Azoulay, amb qui ja va coincidir el passat mes de juliol en el marc de la seva visita al Principat. Espot va agrair el seu viatge, ja que va permetre que la directora Azoulay conegués sobre el terreny la importància i el treball dels projectes i programes de la UNESCO a Andorra.
Trobades Bilaterals / Per últim, Espot va reunir-se amb la sotssecretaria d’Exteriors italiana, Maria Tripoli, per impulsar la firma d’un conveni per evitar la doble imposició. També es va reunir amb la degana de l’Escola d’Afers Internacionals a l’Institut d’Estudis Polítics de París (Sciences Po) i exministra d’Afers Exteriors d’Espanya, Arantxa González-Laya, per explorar diferents vies de cooperació entre el prestigiós centre universitari i el Govern. Finalment, el cap de Govern va voler visitar a la seu de la Unesco a l’andorrà Joan Nadal, impulsor del projecte E3bot, un robot educatiu fabricat amb un telèfon mòbil reciclat, peces d’impressió 3D i components electrònics bàsics. L’objectiu d’aquesta iniciativa és fer accessible la robòtica i la intel·ligència artificial a les nenes i els nens d’arreu del món. Per a poder fer-ho, aquest projecte està integrat dins del programa STEM de l’organisme internacional.