PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Escaldes-Engordany i el poble andorrà s’acomiaden de Toni Martí

El copríncep episcopal ha oficiat la cerimònia funerària a l'Església de Sant Pere Màrtir

Per Joan Jiménez

Cerimònia funerària per Toni Martí, ahir a l’església de Sant Pere Màrtir a Escaldes-Engordany.
Cerimònia funerària per Toni Martí, ahir a l’església de Sant Pere Màrtir a Escaldes-Engordany. | SFGA/CEsteve

Aquesta tarda ha estat enterrat l’antic cap de Govern, Antoni Martí i Petit, que ha traspassat el passat dilluns de forma imprevista per una aturada cardiorespiratòria. La cerimònia s'ha produit a l’església de Sant Pere Màrtir d’Escaldes-Engordany, parròquia natal de Martí, de la qual també va ser cònsol major. L’acte ha estat oficiat pel copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, i hi han assistit tot l’Executiu actual, encapçalat per Xavier Espot; el síndic general, Carles Ensenyat; el president del Consell Superior de la Justícia, Enric Casadevall; el president del Tribunal Constitucional, Jean-Yves Caullet; el cònsol de Canillo, Francesc Camp; l’actual cònsol d’Escaldes-Engordany, Rosa Gili; i antics membres dels governs de les administracions Martí; amics; antics companys, i més ciutadans de tot el país i de la parròquia escaldenca que han volgut dir un últim adeu a Toni Martí i mostrar el seu suport als seus familiars.
Durant la cerimònia, el copríncep Vives ha agrait la presència de les diverses autoritats presents durant el funeral. El bisbe ha pronunciat, en l’homilia de l’enterrament, unes paraules dedicades a «l’excap de Govern que avui enterrem, amb llàgrimes i dolor, ha estat un gran servidor del Principat d’Andorra des dels diversos serveis que ha exercit des de jove al Comú d’Escaldes-Engordany, al Consell General, com a conseller general i president del Grup Parlamentari, i durant vuit anys com a cap de Govern d’Andorra, sempre amb voluntat de servidor públic».

Vives ha esmentat que el Principat li deu la culminació del procés de transformació, d’homologació i de transparència internacional d’Andorra. Ha signat l’Acord monetari, ha completat el marc fiscal, ha reformat l’Administració pública i ha implementat el procés d’aproximació a la Unió Europea, entre altres accions polítiques que ha encarnat i protagonitzar Toni Martí. Amb aquestes iniciatives, Vives ha declarat que l’antic cap de l’Executiu ha fet d’Andorra «un Estat cooperador, avançat i modern».

El copríncep ha agrait a la família de Martí els sacrificis personals que ha fet durant el seu mandat en favor del bé comú al seu propi i ha fet especial referència a l’esposa de Toni Martí, a qui ha assenyalat que sempre li ha comentat la seva sort per tenir-la.

Així mateix, el copríncep ha agrait també el fet que els dos coprínceps estiguessin presents, d’una o altra forma, amb la presència del representant del cap d’Estat d’Andorra pel costat francès, Emmanuel Macron. En aquest escenari, Vives ha afegit en la seva homilia que «les nostres autoritats aquí presents, i molts polítics han volgut expressar aquests dies les seves vivències tingudes amb ell, l’amistat i l’admiració que li han professat per la seva intel·ligència i la bona conducció dels assumptes públics i, sobretot, per la seva entrega incondicional al nostre Principat d’Andorra, la seva pàtria estimada. No es feia l’important, sabia reconèixer els seus límits, en tot aplicava un cert bon humor, i sabia escoltar la veu del poble. Volia el progrés del seu país; que el aquest sempre hi sortís guanyant. Com a Copríncep tinc molt bon record del tracte amb ell, i les nostres converses anaven més enllà de l’exquisit tracte institucional amb què sempre em va obsequiar».

Així finalitzava la cerimònia per l’antic cap de Govern, Toni Martí, que va ser enterrat a la seva parròquia, Escaldes-Engordany, després d’haver rebut tots els honors en un funeral d’Estat, en el qual va rebre l’afecte de la ciutadania en un últim adeu després del seu traspàs el passat dilluns, als 60 anys. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT