PUBLICITAT

Andorra la Vella

Les autoritats signen el llibre de condolences en honor a Toni Martí

Xavier Espot lamenta la pèrdua del seu mentor i agraeix la seva tasca durant el seu mandat

Per Joan Jiménez

Xavier Espot signan aquest matí el llibre de condolences de l'excap de Govern, Antoni Martí Petit.
Xavier Espot signan aquest matí el llibre de condolences de l'excap de Govern, Antoni Martí Petit. | SFGA/CEsteve

Aquest matí, a les 11.00 hores, s'ha obert el llibre de condolences dedicat a l'excap de Govern, Antoni Martí Petit, que va traspassar ahir a la tarda. L'actual cap de Govern i antic secretari d'Estat i ministre als executius de Martí, Xavier Espot, ha estrenat el document escrivint un últim adeu al seu predecessor, amb qui havia estat molt en contacte en els darrers mesos per la incorporació de l'antic mandatari com a observador actiu a la delegació negociadora per l'acord d'associació amb la Unió Europea (UE). Després del mandatari, han signat i dedicat unes paraules a Martí al llibre de condolences tots els ministres de l'Executiu actual, així com altres autoritats com el síndic Carles Ensenyat, el líder de l'oposició, Cerni Escalé, i els cònsols de Sant Julià de Lòria, Josep Majoral i Mireia Codina.

Espot ha qualificat Toni Martí com una "figura i persona indefugible de la història contemporània d'Andorra, més enllà de vinculació personal que tenia amb ell perquè va ser el meu mentor i, fins ahir, era també el meu conseller en aquest gran projecte que tenim entaulat (d'aproximació amb la UE). Ha aportat una contribució digna de menció i absolutament destacable en els últims 30 anys de la història política del país des de la posició de conseller general i president del grup parlamentari, després cònsol d'Escaldes-Engordany i finalment com a cap de Govern. Artífex de la transformació de la parròquia escaldenca, la va posar al capdavant de la resta a través d'una gestió rigorosa, avantguardista i pionera".

El cap de Govern ha recordat també les accions més destacades que va fer Martí ocupant el càrrec de cap de Govern, explicant que "li devem la culminació del procés de transformació, homologació i de transparència internacional d'Andorra. El primer que va fer com a cap de Govern va ser signar l'acord monetari sabent les implicacions que això tindria a nivell d'implementació del cabal comunitari. Malgrat això, va tenir valentia de fer-ho perquè sabia que formava part d'aquest procés d'aproximacio a la UE que era indefugible si volíem que Andorra sortís de la llista de paradisos fiscals i que fos reconegut internacionalment com un estat cooperador, avançat i modern". En aquesta línia, l'actual mandatari ha fet esmena de què, sota la direcció d'Antoni Martí, Andorra va completar el marc fiscal, la posada en pràctica d'una reforma profunda de l'administració pública i l'aixecament del secret bancari, accions que l'actual mandatari ha assenyalat com de gran significat per a les negociacions actuals amb la Unió Europea. A més, Espot ha afegit que "el trobarem a faltar en la fase final de les negociacions amb la UE perquè com a observador actiu parlàvem gairebé cada dia i fèiem el punt sobre l'avançament. Intentaré anticipar o imaginar què és el que ell m'hauria aconsellat, perquè en el 95% dels casos aquests consells eren bons".

D'altra banda, enfocant-se més en l'àmbit nacional, Espot ha avalat el caràcter reformista que li atribueix al seu predecessor, sabent fer balanços entre el progressisme i el conservadorisme segons ho requerissin les circumstàncies. El líder de l'actual Executiu ha explicat que "sempre sabia situar-se en aquesta centralitat política. Va saber lidiar i portar el timó del país en moments com la crisi del BPA, que va posar en escac la crisi financera del país". Així mateix, Espot ha declarat que "com a mentor i seguint la seva estela, vull continuar inspirant-me en ell, atenent els seus consells i manera de veure les coses".

L'actual mandatari ha explicat que els dos dies de dol declarats en memòria de Toni Martí modificarà la seva agenda, ja que "dimecres havia de marxar a París per participar en la conferència de caps d'Estat i Govern de la UNESCO. Haurem de modificar el vol, però la meva agenda a París es podrà celebrar normalment llevat un acte amb els joves estudiants".

Cal esmentar que, en el marc de les negociacions de l’acord d’associació amb la Unió Europea, Martí havia d’haver viatjat avui amb la delegació negociadora a Brusel·les per a proseguir amb les negociacions del tractat internacional amb l’organisme europeu.

PUBLICITAT
PUBLICITAT