PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Mor Toni Martí

L'excap de Govern ha patit un infart aquesta tarda

Per El Periòdic

Imatge de l'excap de Govern, Toni Martí.
Imatge de l'excap de Govern, Toni Martí. | SFGA

L’excap de Govern, Toni Martí, ha mort aquesta tarda a causa d’un infart. La parada cardiorespiratòria s’hauria produït quan es trobava al seu domicili i, tot i que ha estat traslladat a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, l’equip mèdic no va poder fer res per salvar-li la vida.

Martí va ser cap de Govern durant dues legislatures consecutives del 2011 al 2015, i del 2015 fins al 2019. Durant l’etapa en la qual va estar al capdavant de l’Executiu es va culminar el procés d’obertura econòmica, i d’homologació i transparència internacional del país.

Martí era arquitecte de formació i va estudiar arquitectura a la Universitat de Tolosa. L’any 1994 va començar la seva dedicació al món de la política amb la fundació del Partit Liberal d’Andorra, va ser conseller general entre el 1994 i el 1997, reelegit el 1997 i el 2001. Aquest càrrec el va ostentar fins al 2003, quan es va presentar a les eleccions comunals i va ser escollit cònsol major d’Escaldes-Engordany.

Més tard, l’any 2011, va ser escollit cap de Govern al capdavant de Demòcrates per Andorra, partit de nova creació que es va crear per a concórrer a aquelles eleccions. Amb aquesta victòria, Martí va aconseguir l’objectiu del partit de fer fora Jaume Bartumeu, qui en aquell moment era cap de Govern.

Tot i que des del 2019 Martí havia tornat a la seva feina d’arquitecte, fa poques setmanes s’havia incorporat com a observador en les negociacions per a l’acord d’associació amb la Unió Europea.

La defunció del polític escaldenc ha generat un seguit de reaccions. Govern, amb declaracions de Xavier Espot aquesta nit, ha decretat dos dies de dol nacional. Durant aquests dos dies les banderes exteriors dels edificis oficials romandran a mig pal i les banderes interiors portaran un crespó negre. Durant els dos dies no es poden celebrar altres cerimònies públiques que no siguin les funeràries.

La notícia s'ha sabut durant l’acte d’inauguració del centre de dia d’Escaldes-Engordany, on participaven diverses autoritats com el cap de Govern, Xavier Espot i la ministra d’Afers Socials i Funció Pública, Trini Marín. Ambdós han abandonat l’acte, tal com van explicar als mitjans de comunicació, «per un fet luctuós».

Unes hores després, l’actual cap de Govern va convocar als mitjans «per testimoniar i traslladar el condol en nom del Govern que represento, i m’atreveixo a dir en nom de les institucions del país». Espot va expressar la seva sorpresa, ja que «aquesta notícia ens ha colpit a tots enormement, no només per la joventut o l’edat, que evidentment ningú s’esperava aquest tràgic desenllaç sinó perquè presentava bona salut». L’actual cap de Govern s'ha acomiadat del seu predecessor, a qui va servir com a secretari d’Estat i ministre, agraint el seu consell i suport durant la seva trajectòria. 

 

 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT