PUBLICITAT

Escaldes- Engordany

Marc Vila: «Govern ha de ser conscient de l’abast de la protesta»

Creu que si la problemàtica de l’habitatge no canvia, no serà l’única mobilització

Per Maria Lozano

Imatge del Raonador del Ciutadà, Marc Vila, en el Consell General.
Imatge del Raonador del Ciutadà, Marc Vila, en el Consell General. | ANA/ M. F.

Aquesta setmana ha tornat a ser l’habitatge el tema principal. Se li va sumar la manifestació massiva del dimarts a la tarda, que va fer que el dia de Tots Sants el cap de Govern, Xavier Espot, hagués de convocar una reunió amb Govern per fer-ne una valoració i buscar solucions a la problemàtica de l’habitatge.

Des d’EL PERIÒDIC hem pogut parlar amb el Raonador del Ciutadà, Marc Vila, que va assistir a la protesta i fa mesos que escolta testimonis de la gent. Vila va afirmar que «vaig poder sentir el sentiment compartit de moltes persones, i em va agradar que hi hagués tanta gent inversa que, d’una forma pacífica, però ferma i serena, es manifestaven». Respecte a l’afluència, va explicar que «esperava molta gent, però tanta no.

A més, Vila va apuntar que va poder parlar amb molta gent durant la manifestació: «evidentment, a mi no em va venir de nou tot el que deien, però no sabia la consciència que està prenent la ciutadania andorrana». I és que el Raonador va afirmar que «no pot continuar així aquesta problemàtica, hi ha d’haver un canvi de perspectiva, d’estratègia», afegint que «s’ha d’encarar el tema d’una manera valenta».

Respecte a la resposta que va donar Govern l’endemà, va argumentar que «d’un dia per l’altre no es pot canviar de perspectiva, però sí que és cert que encara els falta una mica més de reflexió», i va afegir que «encara han de veure la importància del que va passar dimarts a la nit». A més, va afegir que «jo espero que escoltin la gent, i com més tardin a donar-los una resposta contundent i seriosa, pitjor serà; tant per a les persones que ho estan patint com per als mateixos governants».
Respecte a la reunió de dilluns entre Govern i els altres grups parlamentaris, Vila va apuntar que «aquesta escletxa ha quedat oberta i han dit que tot es pot negociar; però no s’han de fer petites concessions, sinó grans canvis de perspectiva i grans canvis de plantejament sobre l’habitatge». A més, va destacar que «és important parlar i arribar a consensos amplis, però amb un canvi de perspectiva, no només fer una mica de cosmètica a la llei i continuar amb la filosofia actual».
Per tant, va argumentar que «crec que han de ser més valents i autocrítics. Hi ha persones capaços de fer autocrítica i de repensar-se la cosa seriosament», tot i que «és veritat que hi ha una certa urgència perquè estem a finals d’any i la llei ha d’entrar en vigor al mes de gener».

I és que Vila remarca que no existeix una solució única a la problemàtica del país: «no s’ha arribat encara a un punt de partida, s’ha de canviar de visió. Hi ha moltes solucions, però totes han d’anar dirigides cap a una mateixa finalitat: posar més pisos a la venda, fins que això no passi es poden perjudicar encara més persones que no arribaran a finals de mes, perquè tenen els ingressos molt justos». Per tant, remarca el Raonador, «hi ha d’haver un plantejament molt més ambiciós».

La protesta de dimarts, el principi? / Vila explica que si no canvien veritablement les coses està convençut del fet que «aquesta serà només la primera». 

PUBLICITAT
PUBLICITAT