PUBLICITAT

Andorra la Vella

Espot, obligat a convocar els grups parlamentaris després de la protesta

Govern va fer una reunió amb els presidents dels grups parlamentaris per valorar la manifestació

Per Maria Lozano

El cap de Govern, Xavier Espot, presidint la reunió política extraordinària per valorar la concentració ciutadana per l’habitatge.
El cap de Govern, Xavier Espot, presidint la reunió política extraordinària per valorar la concentració ciutadana per l’habitatge. | ANA/ M.R

Govern va fer una reunió d’emergència ahir durant la tarda amb l’objectiu de valorar la manifestació multitudinària del passat dimarts sobre la problemàtica de l’habitatge. Així doncs, en la reunió hi van participar el Cap de Govern, Xavier Espot, la ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol i altres membres de govern així com presidents d’altres grups parlamentaris. Espot va anunciar que convocarà durant la setmana vinent tots els grups parlamentaris on tractaran aquesta qüestió. 

Així doncs, el cap de Govern va explicar als mitjans de comunicació que «vam escoltar clarament que una part de la ciutadania té una preocupació respecte a la problemàtica de l’habitatge», i va informar que «no l’hem negat mai», afegint que «bona part de les mesures que hem impulsat des de principis d’aquesta legislatura és intentar pal·liar aquesta problemàtica».
En aquesta línia, Espot va informar que «hem invertit 50 milions d’euros per comprar pisos i edificis en desús per fer pisos de lloguer assequible i treballat amb propietaris privats. Així doncs, fem florir pisos buits per incrementar el parc immobiliari de Govern».

Respecte a la llei de les mesures de l’habitatge, Espot va augmentar que «soc el primer responsable de no haver sabut explicar bé la filosofia de la llei de mesures d’habitatge», explicant que és una llei que no només estableix pròrroga forçosa sinó que en alguns casos va d’un a quatre anys amb increments taxats de lloguer, afirmant que «això dona una seguretat als llogaters, perquè només podran apujar els preus amb uns percentatges que la llei també fixa». A més, va al·legar que «s’ha instal·lat a la ciutadania la sensació que anem cap a una desprotecció i liberalització del mercat de lloguer quan no és així». Paral·lelament, va informar que «hi ha determinades pràctiques que es duen a terme que són il·legals», per exemple «la gent que rep cartes dels propietaris o immobiliàries dient que a finals d’any han de deixar el pis són contràries a la llei».

Preguntats ell i Marsol sobre la limitació dels preus de lloguer, la ministra va informar que «és una de les propostes de la taula del Consell Econòmic i Social i vam dir que ho parlaríem i analitzaríem», afegint que «potser en aquesta reunió dels grups parlamentaris es posarà sobre la taula». Amb relació a aquest tema, Espot va informar que «en alguns països ho han adoptat, però vol dir definir bé tot el parc immobiliari del país». A més, va afirmar que «aquesta no és la solució, és només una tireta. Hem de ser conscients que no és suficient», afegint que «la solució és posar més pisos al mercat.

Respecte al temor dels ciutadans de l’increment del preu del lloguer, Espot va afirmar que «obliguem al propietari a què el contracte de lloguer sigui de més anys, i li donem el petit incentiu d’augmentar una mica més de l’IPC al lloguer».

Una altra possible protesta/ Preguntat pels mitjans de comunicació per una altra possible protesta, el cap de Govern va afirmar que «estic d’acord amb qualsevol voluntat de manifestar-se, tot i que no cal que ho tornin a fer, perquè Govern els ha escoltat i està al seu costat».  

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT