PUBLICITAT

Les flors als cementiris per Tots Sants, una tradició que perd força

Els floristes del Principat noten que les vendes de flors no pugen, malgrat el pas dels anys

Per El Periòdic

Decoracions florals que algunes persones posen a les tombes per Tots Sants.
Decoracions florals que algunes persones posen a les tombes per Tots Sants. | Maricel Blanch

Tot i que el dia de Tots Sants per tradició és un dia per rendir tribut als difunts i visitar els cementiris, durant els últims anys a penes s’ha apreciat un augment de les persones que els visiten. 

Així i tot, les flors han continuat sent demanades pels qui mantenen la tradició de la festivitat de Tots Sants. Moltes floristeries del Principat han obert aquest dimecres per tal de vendre les decoracions florals que moltes persones, per costum i tradició, porten als cementiris.

I és que, des de l’antiguitat, les ofrenes florals tenen un paper fonamental el dia de Tots Sants, perquè portar flors és la manera de retre homenatge als éssers estimats que ja no hi són. L’origen de portar rams a les tombes, té arrels cristianes de rituals funeraris. Tots Sants és, per tant, el dia en el qual molts cementiris s’omplen de flors fresques i de famílies reunides que recorden els que ja no hi són. Històricament, l’1 de novembre és un dia en el qual les vendes de flors, sobretot les roses, els crisantems i els clavers, són les més demanades a les floristeries del Principat.

L’Àngels, que té una floristeria a la parròquia d’Escaldes-Engordany, ha explicat que un dia com avui la gent acostuma a comprar «flors naturals, perquè prefereixen portar-les fresques als cementiris». Tot i que, les flors artificials també tenen sortida en el mercat, sobretot en els clients que compren amb antelació les ofrenes florals que portaran un dia com el de Tots Sants.
Durant els 12 anys que porta l’Àngels a la botiga, cada vegada nota una davallada de vendes de flors en aquesta festivitat. «Cada vegada són menys els clients que venen a comprar flors. En tots els anys que fa que tinc la botiga, la gent va cada cop menys als cementiris».

En referència a les vendes, tenint en compte la disminució de clients en els últims anys, «van estar gairebé igualades a les que vaig fer l’any 2022, tenint en compte que actualment és molt poca la gent que va als cementiris».

Els clients ara es decanten més per la compra de plantes, ja que són les que menys es fan malbé amb el  pas dels dies. «Ara els clients prefereixen les plantes, perquè duren una mica més que les flors de tall. Però, també de les flors que compren ens demanen que les arreglem i les emboliquem».

Per la seva part, la floristeria Flors Annabel, ubicada a Andorra la Vella, ha venut tot el gènere que havia comprat la seva responsable, l’Annabel, per oferir durant aquesta festivitat. «Amb la previsió que vam fer a la botiga per a aquest dia, hem aconseguit vendre-ho tot. Han anat molt bé les vendes».

A la botiga, a més de notar un augment de les vendes que es va concentrar en els dies previs a l’1 de novembre, han exposat que «la venda de les flors artificials es va donar la setmana passada, perquè la venda de plantes i flors naturals es concentra més durant els dos o tres dies abans de Tots Sants».

L’encarregada de la botiga, l’Annabel, també ha afirmat que «els clients de la seva botiga són els de fa molts anys, els mateixos que van al cementiri cada any, gent més aviat gran».

Malgrat que les xifres de venda es mantenen lineals i no presenten un augment ni una disminució, any rere any a les floristeries del país, els venedors esperen que les vendes continuïn per la tradició d’aquelles persones que acostumen a comprar rams de flors als seus difunts i a visitar els cementiris.

PUBLICITAT
PUBLICITAT