Andorra la Vella

Massa càstig per tant mèrit

Una molt valenta Andorra cau contra Malta amb un hat-trick en sis minuts de Bugeja

Per Joan Jiménez

Les jugadores de la selecció femenina.
Les jugadores de la selecció femenina. | FAF

Una més que meritòria selecció femenina va rebre ahir la visita de Malta, que es va saldar amb un marcador de 0-3, en què un hat-trick de Haley Bugeja en sis minuts va condemnar a un combinat tricolor que va saber plantar cara a les poderoses jugadores malteses.

Malta va iniciar el partit marcant bé la seva superioritat teòrica, en tenir molt tancades a les andorranes en el seu camp, sense deixar que aquestes poguesin sortir de forma còmoda cap al camp rival en cap ocasió. Ja en uns córners inicials als primers minuts, es va palpar cert nerviosisme per part d’Andorra en conèixer la gran habilitat maltesa amb les pilotes aèries, tot i que les tricolor es van defensar amb dents i ungles. Aquesta lluita inicial va anar donant els seus fruits, ja que la selecció del Principat s’anava sentint més còmoda a la gespa amb el pas del temps i provocant que la pilota s’anés jugant una mica més en camp maltès, sense provocar tampoc un perill cap a la porteria de Janice Xuereb; però salvaguardant així també l’arc de Luna Vazquez. Al minut 20, Malta va provocar un ensurt a les locals, en fer una gran passada aèria a l’esquena de la defensa tricolor que per poc no van saber rematar bé les davanteres malteses, morint la jugada a mans de Vazquez. Passats sis minuts, la davantera Haley Bugeja va fer ballar la defensa amagant molt be la pilota a tres andorranes, tot i que el seu xut se’n va anar per sobre del pal llarg. A la mitja hora de partit, Andorra aconseguia rascar una falta lateral que va estar a punt de fer tronar i ploure al partit, ja que una fuetada de cap de Laia Sin se n’anava fora de l’angle de la porteria de Xuereb per mil·límetres. Al minut 36, les tricolor semblaven poder mirar front a front les malteses, una passada rassa a l’espai de Rachel Cuschieri des de la banda dreta va agafar desprevinguda a la defensa, deixant sola Bugeja que va afusellar a plaer Vazquez i va col·locar l’1-0 al marcador. Però Malta va tornar a perforar la porteria a partir de l’angle dret, on Stefania Farrugia va assistir a Bugeja amb un toc lleu amb el cap perquè aquesta fes una passada curta al fons de la xarxa tricolor. I per si el càstig no hagués estat suficient, un contraatac deixava sola la golejadora de la nit contra Vazquez, que cometia penal sobre la maltesa abatent la jugadora contra el terra sense tocar pilota, sent perdonada per l’àrbitre amb una targeta groga que hauria pogut ser vermella. Així i tot, res va parar Bugeja per aconseguir el seu hat-trick en tan sols sis minuts, enviant un míssil en forma de penal al fons de la porteria andorrana i col·locant el 3-0 abans de la mitja part.

La segona meitat començava amb el debut de Júlia Domingo amb la samarreta tricolor i el dorsal 20, i un retorn a l’escenari previ als tres gols de Bugeja, però amb un marcador molt desfavorable per a les tricolor. Andorra va continuar mostrant capacitats per a poder enfrontar-se de tu a tu amb Malta, tot i la manca de perill cap a la porteria de Xuereb. El joc es va anar intensificant a poc a poc de forma més agressiva, augmentant el nombre de faltes comeses per ambdós costats, i ficant més nervioses les jugadores dels dos combinats nacionals. ‘Guti’ va fer entrar al camp Laia Sole i Tere Morató, substituint Carrancá i Tizón, per tal de poder donar més vida a Andorra, en un moment en què el partit ja estava decidit; però hi havia una certa paritat a la gespa que feia factible mínimament la possibilitat de no deixar que les malteses se n’anessin del Principat amb la porteria buida. Al minut 70, Xuereb quasi dona una alegria a la grada en tenir moltes dificultats per atrapar una falta i fent que les davanteres tricolor provessin de pescar alguna cosa en olorar sang. Tot i que la portera va atrapar finalment l’esfèric, però va quedar advertida de les intencions andorranes de no donar-se per vençudes; advertència que va tornar a patir amb una falta que se’n va anar per molt poc fora de la porteria, però agafant de nou Xuereb desproveïda. Ja en un compte enrere de 10 minuts per el final del matx, Andorra estava aconseguint mantenir tant la pilota com a Malta en el seu propi camp, fent-se notar el cansament en les visitants. Tot i això, les visitant quasi van sorprendre a les tricolor amb un contraatac que es va aturar amb una segada magistral de Neus Rosas. Ja al descompte, Morató feia gala de la seva qualitat amb un tir de falta des de la banda esquerra que s’hagués colat per l’escaire maltès si no hagués estat per una petita manca de potència que va permetre a Xuereb atrapar la pilota. Morató va tornar a provocar atacs de cor a les malteses en tenir una ocasió enfront de porteria, on van haver de tapar tres defenses malteses per tal que la pilota no perforés la porteria. Tot i això, el xiulet final marcava el final d’un partit en què Andorra va lluitar de forma honrosa i meritòria, però sent cruelment castigada per sis minuts de gràcia de Bugeja.