PUBLICITAT

Andorra la Vella

Govern està treballant per una revisió de les quotes cada 10 anys

Es preveu que la totalitat de l’adaptació es reexamini de mutu acord en aquest termini i que es prorrogui

Per Anna Mencos

Reunió pacte d’Estat per a la negociació d’un acord d’associació amb la Unió Europea.
Reunió pacte d’Estat per a la negociació d’un acord d’associació amb la Unió Europea. | SFGA/JAViladot

El Govern està treballant amb la Comissió Europea per establir una solució de renovació del mecanisme de manteniment de les quotes d’immigració, que comptaria amb una revisió del sistema cada 10 anys. El cap de Govern, Xavier Espot, explicava en les declaracions posteriors a la reunió del pacte d’Estat, que es preveu que la totalitat de l’adaptació es reexamini de mutu acord cada 10 anys, i que «perviuria i es prorrogaria en el temps». Espot manifestava que «podem estar molt satisfets», però recordava que encara estan a l’espera que els altres membres que formen part del pacte d’estat puguin acabar d’aportar les seves propostes. En el cas que la resposta dels darrers fos positiva, el cap de l’Executiu apuntava que «estaríem en disposició de tancar aquesta proposta en la propera sessió de negociació».

Entrant en detall, la resolució del sistema de quotes és pràcticament la mateixa que en el cas de Liechtenstein (cada cinc anys), però en el cas del Principat la revisió es farà cada 10 anys. Espot exposava que el fet que es faci aquesta revisió no vol dir que una de les dues parts pot imposar a l’altra un canvi de sistema, sinó que es faria una revisió de mutu acord en revisar-lo. El cap de Govern apuntava que si no hi ha un acord entre ambdues parts, es prorrogaria la solució inicial acordada, ja que, tenint en compte les circumstàncies actuals, consideren que «són beneficioses».

El cap de Govern apuntava que en el cas d’Andorra, el fet que les revisions del sistema de quotes es faci cada 10 anys, «és encara més beneficiós per a l’acord d’associació, perquè ens dona un horitzó temporal molt més ampli i no ens obliga a fer aquesta tasca tan sovint, cosa que ens permet planificar les polítiques migratòries a 10 anys vista», detallava Espot, tot afegint que aquest darrer també permet que el país tingui una visió més a llarg termini. Si la situació del país no canvia significativament, aquest acord es mantindria igual i s’aniria prorrogant.

Referent a la resta de temes, Espot assegurava que totes les negociacions van molt ben encaminades. Pel que fa a la lliure circulació de persones i a les telecomunicacions, es preveu que ja es tanquin en la propera sessió de negociacions, i en el cas dels serveis financers, Espot remarcava que s’ha de continuar treballant, però que «hi ha esperances». 

PUBLICITAT
PUBLICITAT