PUBLICITAT

Andorra la Vella

El PS presenta les esmenes del projecte de llei de l’habitatge

El partit vol una pròrroga de dos anys en cas de no arribar a un acord amb el llogater

Per Anna Mencos

Els consellers generals, Susanna Vela, Pere Baró i Judith Salazar.
Els consellers generals, Susanna Vela, Pere Baró i Judith Salazar. | A.M.

El partit social demòcrata va presentar ahir les esmenes al Projecte de Llei de mesures d’estímul i estabilitat del mercat d’arrendament d’habitatges. El conseller general, Pere Baró, explicava que el partit ha preparat 17 esmenes, vuit d’elles són específiques per aquesta llei, i la resta són més generals. Baró manifestava que «no compartim aquesta llei, no compartim el model que tenen des de Demòcrates per mirar d’estimular el mercat de l’habitatge, creiem que no és ni el moment de descongelar, ni el moment de fer aquest tipus de mesures, i per això fem aquestes esmenes que ara us presentarem. Creiem que s’ha de fer d’una altra forma».

El PS demana una pròrroga de lloguer de dos anys si no s’aconsegueix arribar a un acord entre les parts, una vegada finalitzi la durada del contracte inicial o qualsevol de les pròrrogues. La part arrendatària pot exigir a la part arrendadora, notificant-ho amb una antelació mínima d’un mes abans de la data d’expiració del contracte, sempre i quan estigui al corrent de totes les obligacions contractuals.

Concretament, la proposta del partit és recuperar la puja màxima del 10%, discriminant els petits propietaris que tinguin un màxim de quatre béns immobles. La consellera general, Judith Salazar, exposava que en aquest darrer cas tindran un tractament diferent: «aquell 6% que el projecte provisional preveu una pujada quan no s’arriba a sis euros per metre quadrat, nosaltres permetem la pujada només en el cas de petits propietaris».

Una altra de les esmenes del partit consisteix a modificar l’article 3 del projecte de llei que diu que els contractes de l’any 2020 endavant ja tenen el règim de lliure mercat, en acabar la primera contractació. Plantegen, sobretot tenint en compte la situació de tensió en el mercat de l’habitatge actual, que es pugui arribar a renegociar un segon contracte cinc anys més.

Pel que fa a les modificacions tècniques, el partit vol passar de 20 a 50 euros el metre quadrat de gravamen dels pisos buits, ja que consideren que «tractant-se de la situació en la qual estem i amb la necessitat que aflorin pisos buits al mercat i que els podem identificar i que després fer polítiques que desestibin tenir pisos buits al mercat quan la situació al país és la que és, ja que tenint en compte tots els pisos buits que hi ha al país, que no tenen ni comptador de la llum, «sembla un escàndol que no estigui regulat, que no es gravin fortament els pisos i que no es facin polítiques per posar-ho al mercat».

En aquest sentit, el PS també vol introduir una cessió de dades, ja que detallaven que la mateixa llei de protecció de dades preveu excepcions quan hi ha un interès públic. Per aquest motiu apuntaven que l’obligació de totes les administracions és d’intervenir o posar a disposició del projecte d’habitatge les dades. El partit també manifestava que el registre de dades és una eina fonamental i eficaç, i que la cessió de dades és important, ja que sense dades no es pot treballar en la matèria. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT