PUBLICITAT

Andorra La Vella

82 exemplars bovins participen en el concurs de la Raça Bruna

L’augment d’ajudes, protagonista en la 44a Fira del Bestiar

Per Sònia Lecha

Una ovella amb la seva cria a la 44a Fira del Bestiar.
Una ovella amb la seva cria a la 44a Fira del Bestiar. | S.L.

Com cada 27 d’octubre arriba la Fira concurs del Bestiar 2023 boví, equí i oví d’Andorra. Enguany arriba a la 44a edició on prop de 160 caps de bestiar de diferents seccions i 32 explotacions van estar presents a l’antiga plaça de Braus d’Andorra la Vella. Un total de 82 exemplars de la raça bovina del país van participar en el concurs de la Raça Bruna d’Andorra. 

El ministre de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia, Guillem Casal, durant la compareixença per presentar les línies estratègiques del Departament d’Agricultura i Ramaderia del passat dijous va anunciar que el Projecte de llei del pressupost per a l’any que ve contempla un increment de gairebé el 16% de la partida d’ajudes globals destinades al sector ramader. D’aquesta manera, el col·lectiu veurà incrementat fins a gairebé 500.000 euros el pressupost global d’ajudes respecte al d’aquest any, passant a assolir 3,7 milions de bossa econòmica total. «És un augment considerable, jo crec que és el més important que s’ha fet mai i va molt més enllà de l’IPC, entre tres i quatre vegades més», va apuntar el ministre quan ahir li van preguntar per aquest tema en les declaracions que va fer ahir a la Fira del Bestiar. Aquest augment té la voluntat de poder «continuar acompanyant el sector en la pervivència i relleu generacional, que és fonamental». 

«Des del departament estem fent visites a cada explotació ramadera per poder detectar les preocupacions més personals de cada ramader i així també poder pensar les línies estratègiques», va comentar Casal. El ministre, fent referència a les preocupacions dels ramaders, va concretar que «ens reclamen aportar més ajuts i intentar garantir aquest relleu generacional que ens obsessiona tant als ramaders com al Departament d’Agricultura i Ramaderia». Tal com ja va avançar el ministre durant la compareixença del passat dijous, el que preveuen des del departament és «crear una bossa de joves agricultors que ens permetin fer un model de substitució del titular de l’explotació ramadera, que en cas d’absència pugui ser substituït per un jove agricultor format i que aquest pugui prestar els serveis dins de la seva explotació».

Així mateix, i de forma paral·lela, el ministre va explicar que el passat dimecres l’Executiu va decidir prorrogar les mesures específiques, de caràcter excepcional, per pal·liar la disminució de la producció farratgera causada pels efectes meteorològics. Casal va apuntar que la decisió dona continuïtat a la mesura que es va implementar el mes d’octubre de l’any passat i que el Govern ja va decidir allargar el passat març fins que acabi aquest 2023. 

La decisió dona resposta a la situació climatològica actual que està afectant la normal producció farratgera, així com la situació dels mercats internacionals que estan afectant els preus dels aliments destinats al bestiar que s’està traduint amb un increment continuat del seu cost. 

El decret aprovat pel Govern estableix que, de forma excepcional, els titulars de les explotacions agràries amb activitat ramadera puguin importar fenc d’herba, fenc d’alfals i alfals deshidratat, lliure de deduccions, a l’efecte que puguin compensar la manca de productivitat deguda als efectes meteorològics d’aquest estiu i tardor, per poder disposar d’aliment suficient durant els mesos vinents. La mesura estarà en vigor fins al 30 de novembre del 2024. 

Pagament de les ajudes als dalls de prat / Precisament, i de forma complementària, el titular de Medi Ambient va explicar, en el marc de la fira, que el passat dimecres l’Executiu va aprovar el pagament ordinari dels ajuts per al foment al dall de prats per a l’any 2023. En total, s’han atorgat 395.774,39 euros, repartits en 78 explotacions. Aquests ajuts tenen com a objectiu que el bestiar de renda criat a Andorra sigui alimentat amb farratges produïts en el mateix territori, en la mesura del possible tenint en compte la baixa producció d’enguany, i alhora contribuir al manteniment del paisatge i de la biodiversitat vegetal dels prats. Aquesta mesura d’ajut ja conté dins del pagament l’increment de l’IPC marcat per llei amb l’objectiu revalorar l’acompanyament de forma anual.

PUBLICITAT
PUBLICITAT