PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Encamp organitza les darreres dues rutes guiades i vies ferrades de la tardor

Les primeres activitats es faran demà i les vies ferrades el pròxim dimecres

Per El Periòdic

Una de les activitats que s'organitzen des del Comú d'Encamp.
Una de les activitats que s'organitzen des del Comú d'Encamp. | Comú d\'Encamp

Les rutes guiades de tardor organitzades pel Comú d'Encamp finalitzaran amb la Ruta dels Orris, la sortida a l'Alt del Griu i les vies ferrades als Clots de l'Aspra, el Coll dels Isards i el Bony d'Envalira. Les dues primeres activitats es faran demà, i les vies ferrades el pròxim dimecres 1 de novembre.

Les inscripcions encara estan obertes i es poden fer directament a l'Oficina de Turisme d'Encamp o a través del WhatsApp +376 641 000. Les sortides per a les rutes de dissabte seran a les 09.30 hores i per a les vies ferrades de dimecres hi haurà sortides a les 09.00, les 12.00 i les 15.00 hores (depenent del recorregut).

Totes les sortides es faran des de davant de l'Oficina de Turisme i el cost de la inscripció és de cinc euros per a cada activitat. En el cas de les vies ferrades, la inscripció inclou el lloguer del material (dissipador, arnès i casc).

Ruta dels Orris / Pel que fa a la Ruta dels Orris, l'itinerari recorrerà la part alta de la vall dels Cortals fins a la collada d'Enradort, on es troben l'orri vell, el d'Emportona i el d'Enradort. La ruta permet descobrir la història i les funcions dels orris, unes estructures de pedra típicament pirinenques que els pastors utilitzaven per a les seves tasques durant la temporada d'estiu.

Els orris representen una part essencial del paisatge de muntanya i un sector primordial de l'economia d'Andorra. Formen un patrimoni rellevant de l'arquitectura vernacla de l'alta muntanya del Pirineu, amb totes les construccions realitzades amb pedra seca, seguint les tècniques ancestrals de l'arquitectura feta amb pedra i terra del lloc. Durant la ruta es podrà veure dos orris reconstruïts.

La sortida és de nivell fàcil, amb una llargada de vuit quilòmetres i d'una durada estimada d'entre quatre i cinc hores. El desnivell és de 600 metres de pujada i 600 de baixada.

Sortida a l'Alt del Griu / Aquesta ruta escarpada s'inicia des dels Cortals d'Encamp, concretament a la Borda del Tresà. El camí passa pel bosc del Campeà, des d'on se segueix el camí cap al refugi d'Ensagents, es puja al costat del riu fins a arribar al primer i segon llac d'Ensagents. Llavors, el camí puja en direcció nord-oest pel serral d'Entinyola. Des del cim, el més alt de la parròquia, es pot gaudir d'una panoràmica de 360 graus de la geografia andorrana.

Aquest itinerari permet descobrir la bonica vall d'origen glacial d'Ensagents i gaudir d'àmplies panoràmiques sobre els principals circs glacials de la parròquia d'Encamp i la resta del Principat.

Es tracta d'una ruta de nivell difícil amb una durada estimada d'entre cinc i sis hores. El desnivell és de 850 metres de pujada i 850 de baixada.

Vies ferrades / Quant a les vies ferrades, hi ha tres itineraris disponibles: el Coll dels Isards (és de dificultat de nivell fàcil), els Clots de l'Aspra (de nivell mitjà, apta per a debutants) i el Bony d'Envalira (de nivell difícil), per a aquesta darrera cal experiència prèvia.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT