PUBLICITAT

Canillo

L’acord d’associació, present a la trobada de la Comissió Constituent

Els membres del comitè han parlat dels canvis i paral·lelismes que han vist al llarg dels 30 anys

Per Sònia Lecha

Els membres de la Comissió Constituent i Permanent de la Constitució en el dinar d’ahir a El Tarter.
Els membres de la Comissió Constituent i Permanent de la Constitució en el dinar d’ahir a El Tarter. | S.L.

Des del 1994, l’any següent que es promulgués la Constitució, es va estipular la trobada anual dels membres de la Comissió Constituent i Permanent de la Constitució, els quals van participar en la concepció, gestació i part de la Carta Magna. Normalment, aquesta trobada és un sopar on es retroben i parlen de temes actuals que passen al país. Enguany, ha estat un aperitiu a l’Hotel Hermitage de Soldeu i després, com a sorpresa, se’ls ha portat a una borda del Josep Areny, l’organitzador d’aquesta trobada, situada a peu de pistes d’El Tarter on han celebrat un dinar en comptes d’un sopar. Els assistents d’aquest any han estat: Jordi Farràs (síndic general), Josep Marsal (subsíndic general), Isidre Bartumeu, Joan Santamaria, Jaume Bartumeu, Miquel Aleix, Maria Reig, Albert Gelabert, Ladislau Baró i Josep Areny. 

Els mitjans de comunicació que han assistit a l’acte van voler preguntar a alguns dels membres de la Comissió Constituent i Permanent quins canvis han vist al llarg d’aquests 30 anys, quins paral·lelismes hi ha amb l’Andorra de 1993 i per l’acord d’associació amb Europa. Respecte als canvis, Maria Reig ha comentat que la mentalitat ha canviat, «sobretot hi ha més sensibilitat quan es fan llistes electorals, que és el moment en el qual la dona s’ha incorporat. Quan les llistes són paritàries, hi ha moltes més probabilitats que el Govern d’Andorra ho sigui». 

Pel que fa als paral·lelismes amb la situació de fa 30 anys, el ministre de Relacions Internacionals, Educació i Universitats, Ladislau Baró, ha reconegut que Andorra «es troba davant de paral·lelismes rellevants com és el tema de l’avortament en funció de com es tracti al coprincipat, la Unió Europea i la política econòmica i de sostenibilitat que requereixen consensos amplis». 

ACORD D’ASSOCIACIÓ / Podríem dir que aquest ha estat un tema estrella durant la jornada d’avui, ja que els mitjans de comunicació han qüestionat als membres de la Comissió Constituent i Permanent sobre l’acord d’associació. Reig ha estat molt contundent i ha comentat que «Andorra amb l’acord d’associació no desapareixerà, sinó que es farà més forta». L’única dona de la Comissió Constituent ha detallat que «no podem viure com un forat dins d’una comunitat que és cada vegada més gran». Reig creu que el «model de diplomàcia andorrana és molt hàbil». 

«Cal intentar que el procés en el qual estem immersos tiri endavant i puguin entendre des del Govern que defensem l’acord d’associació», ha comentat Baró. El ministre ha concretat que «una vegada això estigui tancat caldrà negociar, persuadir i convèncer». 

En el cas de l’excap de Govern i exconseller, Jaume Bartumeu, el seu punt de vista és que «estem en un moment més difícil que quan vam negociar la Constitució». Bartumeu ha afegit que actualment «ens estem jugant el futur de les pròximes eleccions en el sentit de poder constitucional amb un sistema econòmic que sigui sostenible des del punt de vista amb la relació amb Europa». Per l’exconseller el mètode és el mateix, «intentar que hi hagi consens». 

Finalment, el síndic general, Jordi Farràs, ha concretat que a l’acord amb la comunitat «fa falta un estudi acurat i imparcial sobre avantatges i inconvenients». Farràs ha remarcat que «quan encetes un camí amb una negociació d’aquest abast, has de tenir clar quins objectius persegueixes». El síndic general ha aprofitat per fer autocrítica respecte a fer 30 anys enrere i ha confessat que «jo crec que hem pecat en el fet que no vam fixar els objectius que perseguíem». 

Durant la jornada d’avui han pogut gaudir d’un dinar fet pel Xef Executiu de Sport Hotel Hermitage & Spa, Jordi Grau, i d’unes vistes espectaculars. Grau, també és el responsable de tota la gastronomia del ressort. Sota la seva direcció, el Restaurant Ibaya ha aconseguit la primera estrella Michelin.

PUBLICITAT
PUBLICITAT