PUBLICITAT

Ordino

Tres anys de la declaració d’Ordino com a Reserva de la Biosfera

La parròquia enceta un programa on es posa en valor el respecte pel patrimoni i per l’ecosistema

Per Alex Montero

La cònsol menor d’Ordino, Eva Choy, i la tècnica d’ARI, Montse Brugulat, durant la roda de premsa de presentació del tercer aniversari d’Ordino com a Reserva de la Biosfera.
La cònsol menor d’Ordino, Eva Choy, i la tècnica d’ARI, Montse Brugulat, durant la roda de premsa de presentació del tercer aniversari d’Ordino com a Reserva de la Biosfera. | ANA/M.F.

Ordino està d’aniversari. Tres anys es compleixen des de la seva declaració com a Reserva de la Biosfera i per commemorar-ho, s’han posat en marxa tot un seguit d’activitats per part del comú de la parròquia que versaran al voltant de la temàtica del patrimoni sonor. «És un programa per a tots els públics i que tothom pugui gaudir», ha destacat la cònsol menor, Eva Choy, sota la intenció «d’agrair als que han fet possible aquesta fita i continuar divulgant els valors de la reserva». 

La mandatària ha aprofitat la seva intervenció per fer també un balanç positiu d’aquests tres anys, realçant que la declaració de la reserva «ens ha canviat la manera de fer política». Segons Choy, al llarg d’aquest temps s’han incorporat els ODS i el pla de sostenibilitat, dues mesures que han portat «a una major conscienciació social dels veïns d’Ordino, els quals han tingut un respecte pel patrimoni natural i paisatgístic» des de l’elaboració prèvia que es va fer del dossier. 

A més, en aquests tres anys han sorgit també «iniciatives com els segells per a les empreses i els productors locals», tot i que per al moment només se n’ha donat un a l’empresa L’ànima del bosc, la qual destaca per les seves sals i infusions amb herbes aromàtiques. «En un moment en què temes com el canvi climàtic o la gestió sostenible estan a l’ordre del dia, és més important que mai poder comptar amb aquest reconeixement», ha remarcat la cònsol menor. 

Choy també ha incidit en la revisió del pla d’urbanisme que s’està fent actualment, ressaltant que «prevaldrà el respecte per l’ecosistema i el patrimoni, ja que si volem preservar aquest hem de portar a terme accions en aquest sentit». La mandatària no ha avançat més detalls, posposant l’anunci d’aquestes a la reunió de poble que se celebrarà a mitjans de novembre.

Quatre pòdcasts, el més destacat del programa

El tret de sortida al cartell es donarà el pròxim 28 d’octubre, a les 09.00 hores, amb una sortida guiada que tindrà per objectiu descobrir els cants dels ocells.  A les 10.30 hores, es donarà cita el «bloc més teòric», on el departament de Medi Ambient presentarà els projectes de recerca i transferència del patrimoni sonor de la reserva, exposant «tant les accions que es volen impulsar el 2024 com els resultats de les que ja estan en marxa». Tot seguit, prendrà protagonisme la presentació de l’estudi Rutes Inclusives Natura Sonora (RINS), a càrrec d’Andorra Recerca + Innovació, Sound Earth Legacy i Es far cultural, i el qual ha portat a la creació de quatre pòdcasts sobre el territori.

Segons ha explicat la tècnica de l’AR+I, Montse Brugal,  durant el mes de març es va encetar «un seminari de cocreació per valorar les bases d’aquests pòdcasts», els quals tractaran «quatre ecosistemes diferents a través de la mirada de diversos biòlegs, geòlegs, experts en creació sonora i enginyers forestals, entre d’altres». Els rocs i les tarteres, així com l’activitat humana vinculada a la pedra seca, seran els eixos principals del primer dels episodis, mentre que la vida del bosc i les pràctiques forestals ho seran del segon. El tercer pòdcast donarà protagonisme al medi aquàtic i la importància de l’aigua, recollint el quart episodi l’ecosistema de les pastures, l’activitat ramadera i les espècies més emblemàtiques. 

Tots els pòdcasts, així com els creats a Menorca i a Barcelona, es podran consultar al web de l’AR+I: «Aquests documents donaran a conèixer i permetran viatjar a determinats hàbitats», ha remarcat Brugal, incidint en el fet de «divulgar les característiques i sensibilitzar sobre la consciència dels ecosistemes». Finalment, a la tarda estaran programades dues propostes més: un taller d’escolta activa i experimentació sonora, a les 16.00 hores, i l’espectacle musical i d’art visual Exploration, a càrrec d’Alex Aller, Blanca Budiño i Irene Sáenz. 

Choy descarta anar a llistes

Qüestionada sobre la possibilitat de presentar-se a llistes pels comicis de desembre després de deixar la militància de Liberals d’Andorra «per discrepàncies amb l’executiva actual», Choy ha afirmat que de moment «s’acaba l’activitat política, tot i que en el futur ja veurem», descartant així «fer una llista amb el meu nom». Un fet que la cònsol ha justificat assegurant que només queden dues setmanes pel tancament de les llistes, situació que «fa bastant improbable que es doni aquesta conjuntura, però no puc dir un no rotund».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT