PUBLICITAT

Andorra la Vella

La Visura Ciutadana tractarà l’acord d’associació amb la UE

VISC vol recollir els neguits de la població sobre les negociacions amb la Unió Europea

Per Joan Jiménez

Reunió d’ahir entre VISC i la secretaria d’Estat per a les Relacions amb la Unió Europea.
Reunió d’ahir entre VISC i la secretaria d’Estat per a les Relacions amb la Unió Europea. | SFGA/CEsteve

Ahir, la Visura Ciutadana (VISC) va iniciar una ronda de reunions amb diferents entitats del Govern, començant amb la secretaria d’Estat per a les Relacions amb la Unió Europea (UE), encapçalada per Landry Riba. La secretària d’Estat d’Igualtat i Participació Ciutadana, Mariona Cadena, va recordar davant la premsa que «la Visura Ciutadana és un òrgan de participació ciutadana estable que es va crear de forma paritària. Està format per 10 persones, cinc homes i cinc dones què són majors d’edat, residents al país i que van ser escollits per sorteig amb un mandat de 2 anys». Així mateix, VISC està disposada a tractar, durant aquest pròxim bienni, cinc temàtiques de gran rellevància per a la població del país en l’actualitat: medi ambient, treball, salut, habitatge i l’acord d’associació amb la Unió Europea seran els pilars de l’agenda de la Visura Ciutadana. En aquesta línia, ahir es van reunir amb el secretari d’Estat Riba.

Abans de la reunió, el membre de la plataforma, Olivier Bracque, va fer unes declaracions a la premsa, on va exposar que la intenció és recollir els neguits de la ciutadania a través de les notícies que es vagin publicant, fer una síntesi d’aquests i atorgar aquesta informació al Govern, publicant a la seva pàgina web els resultats obtinguts perquè la ciutadania pugui consultar els informes de forma transparent, donant la possibilitat a la població de contactar amb la plataforma per a més informació i fer les seves consultes sobre aquest tema en concret. Bracque va estipular que «és un intercanvi entre la població i nosaltres. Al final, fem de lligam entre la ciutadania i Govern». Des de VISC, es contempla que «l’informe que podem fer no és només nostre, sinó què hem participat en un procés de selecció i de constitució de la Visura, així que hem de treballar amb transparència amb Govern, però també amb la població».

Des de la plataforma, consideren molt necessari tractar el tema de l’acord d’associació amb la Unió Europea. Segons va declarar Bracque, en principi, «no havíem pensat tractar-ho de forma interna a escala de VISC, perquè pensàvem que ja estava molt encaminada. Però vistes les darreres declaracions de Govern, la inquietud dels bancs i totes les notícies que han sortit d’STA i la lliure circulació de persones, hem vist que la gent estava molt inquieta. Per tant, hem decidit integrar aquest tema en l’àmbit de la Visura». Des de la plataforma, perceben que «la gent té por. Hem de fer un canvi de model econòmic, ja que no podem continuar d’aquesta manera, i aquest canvi és complicat. Per això, la ciutadania té por que la gent de la comunitat europea pugui treballar aquí, sense cap problema i cap quota, i perdre una mica la possibilitat de treballar aquí a Andorra». A més, hi ha també els assumptes bancaris, on Bracque es preguntava «què passarà si els bancs de fora poden començar a treballar aquí sense cap problema, però que els d’aquí no podran operar fora? Hi ha tot un neguit en què serà del país».

Després de la reunió d’ahir, la Visura es reunirà amb la ministra de Salut, Helena Mas, i la secretària d’Estat de Salut, Cristina Pérez, el pròxim 30 d’octubre, perquè els exposin les línies estratègiques de la legislatura en aquesta temàtica. Tot seguit, el dia 9 de novembre, VISC tindrà una trobada amb el ministre de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia, Guillem Casal, i, finalment, la plataforma acabarà aquesta ronda de trobades el 28 de novembre amb una reunió amb la ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol.

PUBLICITAT
PUBLICITAT