PUBLICITAT

Andorra la Vella

Dues noves inspectores per a l’APDA a mig mandat de Punjabi

L’Agència de Protecció de Dades fitxa a Sabrina Pujol i Belina Babi

Per Joan Jiménez

Les noves inspectores amb el síndic general i la directora de l’APDA.
Les noves inspectores amb el síndic general i la directora de l’APDA. | Consell General

Ahir, el síndic general, Carles Ensenyat, va nomenar com a inspectores de l’Agència de Protecció de Dades d’Andorra (APDA) Sabrina Pujol i Belina Babi, amb la presència de la directora de l’organisme, Resma Punjabi, qui a l’equador del seu mandat ha pogut adquirir dues noves incorporacions. L’acte va comptar també amb la presència de personalitats com el líder de l’oposició de Concòrdia, Cerni Escalé, i la ministra de Justícia i Interior, Ester Molné.

Punjabi va celebrar el nomenament de les dues noves inspectores, declarant que «al final, com qualsevol organisme, necessitem els recursos humans per poder treballar». La directora de l’APDA va assenyalar que «incorporar aquestes inspectores ens farà poder tirar endavant amb l’Agència, comptar amb els recursos suficients i tenir un equip estable per poder treballar amb normalitat». Així, el planter de l’APDA estaria complet a excepció d’una plaça encara vacant de perfil tècnic jurista i a falta d’acabar un procés de selecció per a una posició administrativa que, segons Punjabi, valoraran si tancar finalment o altres possibilitats. La directora va testificar que, en principi, «amb dos inspectors, podrem cobrir bé les necessitats de l’Agència», a més de declarar que amb aquestes noves incorporacions, «podrem enfocar-nos més en l’àrea internacional», a més de començar a profunditzar en la temàtica de la intel·ligència artificial (IA) vinculada a la privacitat, aspecte que s’està debatent molt últimament en diferents àmbits, tal com va assenyalar Punjabi.

Preguntada per la qüestió dels delegats en el sector privat, la cap de l’APDA va esmentar que «en l’àmbit privat, és molt difícil calcular el nombre de delegats que hi ha d’haver, perquè depèn del sector i altres factors. No és com la pública, que els delegats tenen una obligació directa, independentment del tipus del tractament de dades que es faci. En l’àmbit privat, depèn molt del tractament (de les dades) i és molt difícil calcular el nombre de delegats que hi ha d’haver». Punjabi va recalcar que ja estan treballant en aquest sentit, tenint en compte «sectors susceptibles a tenir delegats» i el nombre necessari per a aquests.

Entre les actuals accions que està duent a terme en l’actualitat l’Agència, Punjabi va destacar que, actualment, «tenim alguns expedients oberts, que amb la falta d’inspectors no hem pogut tirar endavant». Segons la directora de l’Agència, serien uns cinc expedients pendents, basats en diferents àmbits i característiques com podrien ser, per exemple, les xarxes socials. A més, «també tenim notificacions de violacions de seguretat, a les quals donar una resolució», completant les actuals prioritats de l’APDA.

Respecte de l’acatament de la normativa vigent en protecció de dades, la directora va destacar que «hi ha de tot, no podria parlar d’un sector concret. Hi ha empreses d’un sector concret que compleixen molt bé i d’altres que no ho fan tant». Així mateix, Punjabi va assegurar que treballaran per elaborar una guia de protecció de dades i privacitat en l’ambit inmobiliari.

PUBLICITAT
PUBLICITAT