PUBLICITAT

Andorra la Vella

L’USdA proposa manifestar-se si no es frena l’especulació dels lloguers

Els sindicats demanen establir un preu de referència de vuit euros el metre quadrat

Per Sònia Lecha

La ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, acompanyada dels membres del Consell Econòmic i Social (CES) en la reunió d'avui.
La ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, acompanyada dels membres del Consell Econòmic i Social (CES) en la reunió d'avui. | SFGA/JAViladot

La reunió del Consell Econòmic i Social (CES) ha tingut lloc avui al Centre de Congressos d’Andorra la Vella. Els sindicats, aprofitant aquesta trobada, han fet arribar un seguit de propostes relacionades amb l’habitatge. En la proposta presentada per la Unió Sindical d’Andorra (USdA), el secretari general, Gabriel Ubach ha comentat de manera contundent que «si no avancem amb aquest punt que hem presentat, nosaltres cridarem a la gent a sortir al carrer i farem una manifestació».  

En el document que ara patronal i el Govern han d’analitzar s’inclou una proposta perquè s’estableixi un preu de referència per als pisos de vuit euros el metre quadrat, de tal manera que els habitatges que es lloguin per sobre d’aquest topall estiguin gravats a raó de cinc euros per euro de més, amb la qual cosa, tal com ha destacat el secretari general, «això faria que un pis que ha d’estar a 800 euros i el volgués llogar a 1.500 euros no li sortiria a compte de cap de les maneres llogar aquest pis a aquests preus». La ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, ha valorat que aquesta proposta concreta de l’USdA pot ser «difícil d’aplicar, ja que ja tenim la intervenció dels contractes de lloguer, que ara continuem mantenint», però ha afegit que de totes maneres es valorarà. Al seu torn, el president de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), Gerard Cadena, ha dit que «no ens podem fixar només en un preu» perquè aquestes penalitzacions haurien de ser «conseqüents» i que potser el que caldria seria establir una «forquilla», pel fet que caldria tenir presents les diferents tipologies d’habitatge. 

En la proposta dels sindicats (USdA i Sindicat de l’Ensenyament Públic, SEP) es posa en relleu que segons les dades d’Estadística, el preu del metre quadrat és de 8,3 euros, per tant, la demanda d’ells no està tan allunyada de la realitat. Un altre fet que han posat sobre la taula és que aquesta proposta es posi en marxa de manera immediata, de fet, han defensat que es tracta «d’una mesura molt urgent i que té un impacte enorme en la ciutadania i la seva qualitat de vida», amb la qual cosa en menys de sis mesos hauria d’estar aplicada. 

Conxita Marsol confirma que es valorarà la proposta, tot i que és de difícil aplicació

El secretari general de l’USdA, d’una banda, ha defensat que cal tenir en compte tots els habitatges que estan construïts i que ara com ara estan buits i en aquest sentit, ha destacat que si tots aquests habitatges que surten al mercat i es posen en marxa les seves propostes «en dos mesos el tema de l’habitatge pot estar resolt». D’altra banda, el secretari general de l’USdA ha afegit, respecte a la manifestació que volen fer si s’avança amb el tema proposat, que en aquesta protesta «volem que hi hagi, no només persones físiques, sinó també parlamentaris i associacions, i que puguem sortir tots al carrer i dir: ja n’hi ha prou d’especulacions». El missatge que ha dirigit al Govern és que «té el deure i l’obligació de posar fre, d’una vegada per totes, a l’especulació immobiliària d’aquest país». Respecte al document lliurat, Ubach ha concretat, arran de preguntes fetes pels mitjans de comunicació, que aquesta protesta es podria donar abans de les eleccions comunals. D’aquesta manera, ha defensat que es tracta d’un «pla de xoc» que s’ha d’aplicar de manera immediata. 

Els sindicats també han suggerit establir un preu de referència de tots els habitatges destinats a lloguer tenint en compte diferents aspectes com la situació, els serveis o l’antiguitat. A més a més, han defensat un registre de la propietat públic i gratuït on quedi constància de les diferents propietats existents i les persones o societats que les tenen. En aquest cas, han valorat que les mesures podrien estar aplicades en un termini que anirà entre els tres i els cinc anys. 

Finalment, segons les dades que han consultat els sindicats al Departament d’Estadística, el nombre actualitzat dels habitatges de les llars residents és de 37.451. En el document facilitat pels sindicats han resumit el nombre d’habitatges d’entre 50 i 74 metres quadrats per parròquia, com a espai «acceptable» per poder-hi viure. El llistat de la quantitat d’immobles segons l’ordre protocol·lari és el següent: 861 a Canillo, 1.894 a Encamp, 428 a Ordino, 955 a La Massana, 3.095 a Andorra la Vella, 453 a Sant Julià de Lòria i 1.551 a Escaldes-Engordany.

PUBLICITAT
PUBLICITAT