PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Andorra i Occitània volen millorar les carreteres entre si

Espot es reuneix amb la presidenta del consell regional, Delga

Per El Periòdic

El cap de Govern, Xavier Espot, i la presidenta del Consell Regional d’Occitània, Carole Delga, ahir.
El cap de Govern, Xavier Espot, i la presidenta del Consell Regional d’Occitània, Carole Delga, ahir. | SFGA

El cap de Govern, Xavier Espot, i el prefecte de la Regió d’Occitània, Pierre-André Durand, es van reunir ahir a Tolosa amb ocasió del setè Diàleg Transfronterer Andorra – Occitània. Tots dos van refermar la voluntat compartida de continuar impulsant la cooperació transfronterera, prioritat tant del nou Executiu com del prefecte, nomenat el passat gener.

Espot es va desplaçar acompanyat dels ministres d’Afers Exteriors, Imma Tor; de Territori i Urbanisme, Raul Ferré; Salut, Helena Mas; Medi Ambient, Agricultura, Ramaderia i Portaveu, Guillem Casal; així com de l’ambaixadora d’Andorra a França, Eva Descarrega.

La vicepresidenta del Consell Regional d’Occitània, responsable d’Educació Superior, Recerca, Europa i relacions internacionals, Nadia Pellefigue; el vicepresident primer del Consell Departamental de l’Arieja, Jean-Paul Férré; i l’ambaixador de França a Andorra, Jean-Claude Tribolet, també van prendre part de la reunió.

En el marc del comitè estratègic de seguiment dels acords per a la millora i la viabilitat i la resiliència climàtica de les carreteres nacionals 20, 320, 22 i 116 signats els anys 2017 i 2022 entre Andorra i França, ahir ambdues parts es van congratular per l’inici de les obres de la galeria d’allaus d’Hospitalet H2 a la primavera del 2024 i que entrarà en funcionament a l’octubre del 2025. El passat 15 de setembre es va iniciar la fase preparatòria d’aquest projecte, amb la finalització de les obres necessàries per reobrir la carretera nacional 22 i així desviar el trànsit durant els treballs.

Pel que fa al seguiment de les cooperacions temàtiques entre Andorra i Occitània, i concretament en l’àmbit sanitari, ambdues delegacions van fer balanç de la cooperació iniciada el 2017 que permetrà a les autoritats locals franceses signar convenis amb el país sobre qüestions de salut pública, així com d’organització d’atenció de cures i recursos sanitaris, i de preparació per fer front a crisis sanitàries.

França, a través de l’Agència Regional de Salut d’Occitània i de les agències sanitàries nacionals, ofereix els coneixements, per exemple, en matèria de seguretat en transfusions a l’hospital de Meritxell o en matèria d’expedients d’autoritzacions sanitàries al país.

Un cop finalitzada la galeria d’allaus, l’obra es complementarà, a partir del 2025, amb l’eixamplament d’alguns trams de la carretera RN22 entre La Croisade i la frontera andorrana. La galeria d’allaus permetrà evitar el tancament recurrent de la carretera d’accés a Andorra en episodis de molta neu a causa de les allaus i suposarà una millora notable en la mobilitat banda i banda de la frontera, repercutint positivament en la dinamització econòmica del territori.

D’altra banda, el cap de Govern es va entrevistar ahir a la tarda amb la presidenta del Consell Regional d’Occitània, Carole Delga. Va ser la primera trobada entre els dos mandataris. Espot i Delga van acordar intensificar la cooperació econòmica entre els dos territoris. A la trobada mantinguda ahir a la tarda, el cap de Govern i la presidenta d’Occitània van dialogar sobre diversos aspectes, entre els quals les connexions viàries.

Andorra va traslladar la preocupació pel canvi d’horaris d’alguns trens que arriben a l’Hospitalet. Per això, Espot va suggerir cooperar per millorar la connexió ferroviària i també per tornar a posar en marxa el bus entre l’Hospitalet i Andorra per als visitants i per als estudiants.

Espot i Delga van intercanviar perspectives sobre la situació política nacional, europea i internacional. La presidenta del Consell Regional d’Occitània va donar el seu suport al procés d’apropament d’Andorra a la Unió Europea. Finalment, els dos representants es van comprometre a mantenir un diàleg de forma periòdica i constant. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT