PUBLICITAT

Bartumeu remarca la necessitat de reactivar l'economia obrint-se al mercat europeu

  • Diu que captar les oportunitats incentivarà la inversió internacional
  • Caullet aconsella a les empreses apostar per "l'economia del coneixement"
25112010bartumeu
El cap de Govern, Jaume Bartumeu, en la seva intervenció al Fòrum econòmic, al Centre de Congressos de la capital.. Foto: ANA / N. S.
El cap del Govern, Jaume Bartumeu, ha inaugurat aquest dijous el primer Fòrum Econòmic assegurant que l'objectiu essencial ha de ser "reactivar l'economia interior i, de retruc, obrir-nos vers l'economia europea". En la seva intervenció, ha explicat que captar les oportunitats que s'obren al davant, incentivarà que arribi una inversió internacional positiva i no especulativa.

En l'al·locució inicial al Centre de Congressos d'Andorra la Vella, el cap de l'Executiu ha assegurat que cal adaptar-se als canvis que arriben amb "rapidesa i molta flexibilitat". Bartumeu ha argumentat que el Govern ha sabut recuperar "les oportunitats que el país va perdre en trobar-se amb una orientació equivocada". Ha explicat que calia recollir les recomanacions de l'OCDE i ha recordat que aquest dijous se signa un acord d'intercanvi d'informació fiscal amb Alemanya. D'aquesta manera, "s'està assegurant el futur del país i de les seves empreses", ha dit.

A més, ha comentat que se signaran acords per evitar la doble imposició. Tot plegat, ha de servir per facilitar als professionals d'Andorra d'exportar béns i serveis amb un tracte fiscal "no discriminatori". El cap de Govern ha assegurat que s'han de refer molts camins per permetre que Europa es pugui plantejar invertir al Principat "en un entorn estable gràcies a una legislació que haurà d'incentivar la intervenció internacional positiva i no especulativa".

Bartumeu ha assegurat que governar, tant un país com una empresa, en un moment de crisi és "difícil" i per això cal aprofitar les oportunitats que arriben des de diverses àrees i ha utilitzat els exemples de la Salle i l'obertura dels mercats turístics.
L'exrepresentant personal del copríncep Mitterrand, Jean-Yeves Caullet, ha aconsellat als empresaris andorrans d'obrir-se a Europa apostant per l'"economia del coneixement" apostant per la innovació i la recerca. El ponent del primer Fòrum econòmic ha explicat que la capacitat d'Andorra per canviar la imatge basada "sols en l'esquí i compres" cap a un "espai d'excel·lència en altres camps" serà un pas important pels emprenedors del país. A més, també ha comentat que la capacitat d'acceptar el capital de fora i d'exportar-ne cap a l'exterior mesurarà la capacitat del Principat d'adaptar-se al futur.
Caullet ha explicat als assistents que en el passat, el Principat ha sabut aprofitar les possibilitats que se li han presentat. Ha potenciat els seus avantatges geogràfics i s'ha posicionat oferint elements que França i Espanya no tenien. Així, el país ha tirat endavant una imatge basada en 'l"esquí i les compres". A partir d'ara, però, ha dit que cal canviar.

L'exrepresentant personal de copríncep Mitterrand, ha explicat que s'ha de mantenir el desenvolupament antic però permetre que el món econòmic faci passos cap el futur. Per aconseguir-ho, Caullet veu clau que el país aposti pel que ha denominat 'l"economia del coneixement". S'haurien de potenciar la recerca, la innovació, la creació i l'economia numèrica, uns sectors que realment s'adapten al país perquè "no necessiten grans infraestructures" ni espais.

El ponent ha assegurat que per seguir endavant cal que el país s'equipi amb unes mínimes infraestructures com serien la fibra òptica i subvencionar programes d'investigació amb les universitats que competeixin amb les recerques fetes a l'exterior. En aquest sentit, ha explicat que "uns pocs diners en recerca poden fer veure Andorra com un espai d'excel·lència en la recerca".

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT