PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Ordino rep la distinció com a ‘Best Tourism Village by UNWRO’

Valoren a la parròquia per ser «un exemple de turisme sostenible i de responsabilitat ambiental»

Per Sònia Lecha

Imatge de la gala on Ordino ha estat reconeguda com a 'Best Tourism Village'.
Imatge de la gala on Ordino ha estat reconeguda com a 'Best Tourism Village'. | El Periòdic

Ordino ha estat reconeguda com a Best Tourism Village by UNWTO. El segell, concedit per l’Organització Mundial del Turisme (OMT), va ser lliurat en una gala que ha tingut lloc aquest dijous a la ciutat de Samarcanda, a l’Uzbekistan, en el marc de la 25a sessió de l’assemblea general de l’OMT. Cal recordar que la parròquia treballava des del 2021 per rebre aquesta certificació. El BTV premia els pobles turístics que preserven la seva cultura i les tradicions, amb la integració de la diversitat, les oportunitats i la preservació de la biodiversitat a les seves localitats i entrar a formar part de la plataforma que integres els pobles que han rebut aquesta certificació significa que Ordino pugui crear sinergies amb aquestes localitats, que es potenciï la promoció, aprofitant aquest segell, i també facilita que pugui accedir a formació i a informacions d’interès turístic. 

Per atorgar aquest reconeixement l’OMT va valorar que Ordino és un «exemple de turisme sostenible i de responsabilitat ambiental». En el marc de l’acte de lliurament de l’acreditació, el cònsol major, Josep Àngel Mortés, ha destacat que «és el resultat d’anys de feina i planificació, on Ordino ha fet un bon treball en el disseny i el desenvolupament del model de gestió turística, del seu teixit empresarial, de l’èmfasi en la sostenibilitat i la recuperació de tradicions culturals». El cònsol major ha fet èmfasi en els esforços fets per desestacionalitzar l’oferta turística per poder rebre visitants tot l’any i ha manifestat que a banda de passar a formar part d’una xarxa que sense dubte servirà per potenciar la promoció de la parròquia, el segell BTV també és el reconeixement a tots aquells que al llarg dels darrers anys han treballat per un turisme sostenible. De fet, la cònsol menor de la parròquia, Eva Choy, ha volgut destacar la importància de la sostenibilitat en la parròquia: «Ordino és un poble que té recursos culturals i naturals importants», i va afegir que «això és el que s’ha reconegut amb aquest certificat». 

Mortés ha estat acompanyat a la gala pel ministre de Turisme i Comerç, Jordi Torres, i del conseller de Turisme i Comerç de l’Ambaixada d’Andorra a Madrid, ja que ambdós estan prenent part en la 25a assemblea general de l’OMT. 

Per a la concessió del segell BTV, l’OMT ha valorat els recursos naturals i culturals de la parròquia i els esforços per promoure la sostenibilitat econòmica, social i mediambiental, i molt especialment, les accions lligades a la Reserva de la Biosfera i l’impuls als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). En definitiva, s’ha reconegut que la parròquia hagi aconseguit equilibrar el desenvolupament econòmic amb la conservació cultural i ambiental i que això la faci un referent en turisme responsable i un «model a seguir en el panorama turístic internacional». 

Choy ha explicat que «les accions per aconseguir la distinció les van començar ara fa dos anys, al 2021: «Ens van dir que s’havia d’omplir un dossier ple de bastants fets, i a partir d’aquí es valoraria si som mereixedors». Va informar que «aquell any van quedar descartats», però va alegrar-se del fet que en dos anys es pogués canviar la situació, millorant la sostenibilitat ambiental i social».

Formació sobre turisme / El ministre de Turisme i Comerç, Jordi Torres, ha destacat al Fòrum mundial de l’educació la necessitat d’impulsar la formació continuada en l’àmbit turístic per tal que els treballadors puguin anar actualitzant-se, tenint en compte qüestions com un entorn canviant, la irrupció de noves tecnologies o l’aposta global per un turisme sostenible. Així,ha posat en relleu la importància d’ajustar els programes educatius en turisme, perquè s’adaptin a les noves tendències, sobretot en les digitals. Així, Torres s'ha volgut referir a la tasca que fa l’acadèmia OMT, establerta a Andorra des de l’any 1988, mitjançant el desenvolupament de programes com el ‘UNWTO TEDQUAL’.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT