PUBLICITAT

Andorra la Vella

Escalé i Concòrdia volen aplicar sancions per la política lingüística

La ministra Bonell defensa una metolodologia més pedagògica que punitiva davant les 308 infraccions

Per Joan Jiménez

Cerni Escalé durant la sessió del Consell General, ahir.
Cerni Escalé durant la sessió del Consell General, ahir. | Eduard Comellas

Durant la sessió del Consell General d’ahir, el Grup Parlamentari de Concòrdia, representat pel conseller Cerni Escalé, va preguntar a l’Executiu pel nombre d’infraccions detectades pel Govern de 14 artícles de la Llei d’ordenació de l’ús de la llengua oficial, el català, durant els últims quatre anys i quines d’aquestes han estat objecte de sanció. La ministra de Cultura, Joventut i Esports, Mònica Bonell, va respondre al grup líder de l’oposició que s’havien detectat 308 infraccions en total, però que l’Executiu no va efectuar cap mena de sanció sota la premissa que el Govern demòcrata està aplicant aquesta regulació amb un caràcter no punitiu, més enfocat a la pedagogia. Així mateix, la ministra va al·legar que el percentatge d’ús del català en nombrosos àmbits ha augmentat, tot i admetre que existeix que s’està encara millorant la implementació del català en situacions d’atenció al client. Tenint en compte aquests fets, des del ministeri i del Govern, s’ha arribat a diversos acords amb les empreses que han comès les infraccions per tal de solucionar-les d’una forma menys conflictiva sense implicar sancions. 

La minoria parlamentària va mostrar el seu desacord amb aquesta política no punitiva, demostrant la seva sorpresa entorn del fet que cap de les 807 sancions ha estat sancionada. A més, Escalé va demanar si s’havia considerat l’opció d’amplificar els mecanismes de detecció d’aquestes infraccions, més enllà de mesures legislatives al·legant que els processos tenen una durada massa llarga. Un exemple que va emprar el líder de l’oposició va ser l’enviament de fotografies per part de la ciutadania de cartells publicitaris que no acompleixin la normativa. 

La ministra va respondre que les infraccions han arribat a ser notificades al ministeri a través de les campanyes que s’han dut a terme a través del servei lingüístic, al·legant també resultats positius com el fet que cap actor advertit sobre les infraccions s’ha mostrat contrari a acatar la normativa. A més, Bonell va refermar la posició de l’Executiu conforme es troben en una fase del procés d’explicació al conjunt de la ciutadania de com aplicar la normativa, i de l’elaboració d’un nou projecte de llei en l’àmbit lingüístic que contemplarà la corresponsabilitat de totes les institucions, fent èmfasi en els comuns els quals, amb aquest nou text legislatiu, també tindran la responsabilitat de conèixer i promoure la normativa lingüística

El PS, a través de Susanna Vela, també va mostrar el seu escepticisme davant de la manca de sancions envers dels tres centenars d’incidencies. Tot i així, la ministra Bonell va al·legar que la mentalitat de no cohercionar forma part d’una voluntat política que s’ha transmès a través dels diferents Executius. Inclòs el del PS, quan Vela era ministra. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT