PUBLICITAT

Escaldes - Engordany

«L'exercici et torna el valor i l'autoestima que perds quan lluites contra el càncer de mama»

La pràctica d'activitat física en pacients amb càncer «millora la seva qualitat de vida»

Per El Periòdic

Liliana Araujo i el grup de dones a una de les classes d'activitat física
Liliana Araujo i el grup de dones a una de les classes d'activitat física | L.A.

És el tema encara pendent d’abordar i solucionar per part de les administracions, malgrat les peticions enviades des d’entitats i associacions per diverses vies formals, els pacients andorrans amb càncer continuen sense poder rebre el tractament al Principat. I com a conseqüència, els afectats per aquesta malaltia han de fer trajectes amunt i avall per anar a Barcelona i rebre el tractament, el que fa encara més esgotadora tota la situació que ja porten a sobre.

En aquest sentit, l’Associació Andorrana Contra el Càncer (ASSANDCA) va néixer amb la finalitat de donar suport a tots els pacients diagnosticats amb càncer, i des de fa anys implementa dins les seves actuacions tot un seguit de programes per tal d’oferir solucions i donar suport a les pacients durant el dur trajecte de la malaltia.

Josep Saravia, president fundador i portaveu d’ASSANDCA, afirma que «la unitat de radioteràpia és una de les actuacions que fa nou anys que demanem i encara no la tenim, tot i que la proposta ha arribat a estar inclosa dins d’alguns programes electorals». Així i tot, els pacients amb càncer continuen fent el tractament a la Clínica Teknon de Barcelona derivats des d’Andorra, amb tot el mal de cap que això comporta.

A més, Saravia afegeix que malgrat l’esforç d’ASSANDCA des de fa «molt de temps» per obtenir estadístiques oficials, avui dia «encara no es té cap mena de registre d’aquesta informació». Actualment, l’associació treballa amb dades que han creat des de la mateixa entitat.

Per la seva banda, el Govern d’Andorra anuncia que l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell ha detectat un total de 50 casos els nous primers mesos d’aquest any, el que suposa la detecció de vuit casos menys, comparant els comptabilitzats l’any 2022. Tot i que, des del consistori apunten que «els casos podrien augmentar d’aquí a final d’any perquè encara s’estan duent a terme mamografies i proves diagnòstiques».

Les proves de detecció s’inclouen dins del Programa de detecció precoç del càncer de mama del Ministeri de Sanitat, perquè «la detecció precoç és molt important, ja que la malaltia té una major possibilitat de cura com més aviat es detecta», afegeixen des de l’administració. El programa brinda el telèfon 867785 on es rebrà tota la informació corresponent, amb un horari d’atenció de dilluns a divendres de 10 a 13 hores.

Amb tot plegat, aquest dijous 19 d’octubre se celebra el Dia Mundial de Lluita contra el Càncer de Mama per tal de donar visibilitat i suport a les pacients que pateixen aquesta malaltia.

Des d’ASSANDCA, com entitat referent, organitzen un seguit d’activitats per tal de celebrar la jornada a més de donar a conèixer els tallers que ofereixen a les seves sòcies.

Un dels seus programes que acull a desenes de dones diagnosticades amb càncer és un taller on s’inclouen tres sessions d’activitat física i dues classes de ioga, on les pacients es trobin. 

Liliana Araujo, una ciutadana andorrana de 45 anys, que va ser diagnosticada amb càncer de pit dos cops i va passar per una mastectomia bilateral, assegura que aquest programa d’activitat física «l’ha fet tornar a la vida». El fet de practicar exercici de forma constant fa que vegi la seva condició des d’una perspectiva més positiva, «amb el grup de dones que ens trobem a les sessions compartim les nostres preocupacions, al cap i a la fi, a més de les ganes de trobar-nos millors després de l’exercici, ens uneix un diagnòstic que ens fa passar per un procés llarg, complicat i esgotador, però ens motivem mútuament».

El fet de practicar exercici quan es pateix càncer fa que les pacients trobin un lloc de reforç, on recuperen l’autoestima i la confiança. «Quan arribes a una classe al gimnàs t’adones que totes som iguals, que totes tenim una cicatriu i per darrere d’aquesta cicatriu tenim una història trista, però que amb l’exercici guanyem autoestima, energia i il·lusió».

Aquestes sessions, lluny de significar una activitat puntual i apartada, amb el temps dedicat i els beneficis trobats, moltes d’elles han decidit tenir una actitud engrescadora i veure aquesta oportunitat com a un repte de superació que suma en clau positiva a tot el daltabaix que suposa patir  la malaltia.

«Comentar entre nosaltres el que ens fa mal, el que sentim dia rere dia i saber que no ets l’única a la qual li passa, suposa un punt de suport molt fort. Ara sé que tinc limitacions, però conèixer-les i pràcticar  exercici, m’ha enfortit. Actualment puc fer vida normal».

Pel que fa a la pràctica d’exercici, Judith Arbós, llicenciada en INEFC i reeducadora funcional, és l’encarregada de guiar les sessions i adaptar cada rutina d’activitat física a les necessitats de cada pacient. «L’objectiu principal de les sessions que fem des d’ASSANDCA és reeducar a les persones en termes d’hàbits, els ensenyem i motivem a practicar exercici, encara més si estan passant per una situació com és la malaltia del càncer».

Arbós, qui adapta cada sessió i rutina al nivell físic i l’estat de cada pacient, afirma que a les classes pot assistir tothom que vulgui, ja que les sessions les ofereix de manera gratuïta l’associació, només s’ha d’inscriure com a socis d’ASSANDCA i portar un certificat mèdic. «Els pacients que assisteixen a les classes han de portar un certificat mèdic on s’especifiqui que poden realitzar exercicis i activitat física, és a dir, que no hi ha cap contraindicació del metge». A partir d’aquest punt, Judith Arbós s’encarrega d’adaptar el treball de força a la situació de cada persona, el punt del tractament en el qual es troben i si han tingut intervencions quirúrgiques o no. «Cadascuna té les seves particularitats i som nosaltres, els preparadors físics, qui ens encarreguem d’establir els exercicis que els va millor, la intensitat i el rang articular. Absolutament tots els exercicis els adaptem completament a les pacients».

Arbós creu fidelment en els beneficis que té l’activitat física, la qual fa un paper medicinal al cos. «Molts cops és millor que la medicina, perquè no té efectes secundaris ni cap aspecte negatiu».

Totes dues animen a tothom a incorporar la pràctica d’exercici de manera quotidiana pel benestar que es troba en aquest hàbit. Ja que, a més, coincideixen en remarcar la vitalitat i la millora en la qualitat de vida i la son, perquè l’exercici redueix el cansament i la fatiga que produeix el tractament de quimioteràpia o radioteràpia rebut per combatre el càncer.




 

PUBLICITAT
PUBLICITAT