PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La Batllia congela els comptes de la botiga implicada en el tràfic de gossos

En total es van detenir a 13 persones i efectuar el rescat de més de 400 animals de companyia

Per El Periòdic

Una imatge dels gossos rescatats.
Una imatge dels gossos rescatats. | Mossos d\'Esquadra

La Batllia ha congelat els comptes bancaris relacionats amb els líders de l’organització, obtinguts a través del tràfic il·legal d’animals. Les autoritats del país van participar realitzant registres en una botiga que servia com a punt de trànsit d’alguns cadells importats des d’Europa de l’Est. En el dispositiu conjunt entre la Policia Nacional, la Guàrdia Civil, els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana de Barcelona i amb la col·laboració de la Policia d’Andorra, es va dur a terme per primera vegada una operació contra el maltractament animal que ha conclòs amb la detenció de 13 individus i amb el rescat de més de 400 animals de companyia, segons van informar les autoritats ahir a través d’un comunicat.

La investigació va començar a finals del 2020 degut a deficiències detectades en inspeccions administratives fetes per tècnics del Departament de Benestar Animal de l’Ajuntament de Barcelona i la Guàrdia Urbana en un establiment de venda d’animals de la capital catalana. L’operació es va centrar en presumptes irregularitats relacionades amb les condicions de salut dels animals venuts, que van portar denúncies a l’Oficina de Protecció d’Animals de l’Ajuntament de Barcelona. Les autoritats van confirmar casos de maltractament animal, incloent-hi la falta d’atenció que van provocar la mort d’algun d’ells.

També es van detectar irregularitats a les cartilles sanitàries i passaports dels animals, indicant la manipulació i falsificació documental; i problemes en el transport, el tracte dels animals a la seva destinació i la seva comercialització. L’operatiu, liderat pel Jutjat d’Instrucció número 23 de Barcelona i la Fiscalia Provincial, va determinar que aquestes activitats es feien a diferents establiments de Catalunya, Madrid i Andorra.

ORGANITZACIÓ CRIMINAL

Utilitzaven diversos mètodes per adquirir els animals, entre els quals hi havia la importació des de països d’Europa de l’Est, la compra il·legal a través de les xarxes socials, i la cria en centres il·legals. Transportaven els animals en condicions precàries, amb espais reduïts i amb poca ventilació durant trajectes molt llargs. Tot això sumat a la falta d’higiene i d’atenció veterinària, va provocar malalties infeccioses i altes taxes de mortalitat entre els animals.

Els agents també van identificar una veterinària que col·laborava amb l’organització criminal, firmant documents per donar fiabilitat a l’hora de fer la venda dels animals. La veterinària proporcionava informació sobre com amagar els registres i altres aspectes tècnics en les inspeccions de les autoritats. També es van trobar clíniques veterinàries que amagaven el verdader origen de les malalties i patologies que desenvolupaven els animals després de la seva venda, i es van trobar irregularitats en el tractament en centres de cria: s’explotaven les femelles per obtenir cries sense consideració per la seva salut o la de les cries.

L’operació va finalitzar el passat 20 de setembre del 2023, després de 12 registres, la detenció de 13 persones i el rescat de més de 400 animals, la majoria cadells de gossos i gats. Els detinguts van ser arrestats per maltractament animal, usurpació de funcions, falsificació documental i estafa.
La investigació va ser liderada per l’Àrea Central de Delictes Econòmics i Blanqueig dels Mossos d’Esquadra; la Unitat d’Investigació de la Guàrdia Urbana de Barcelona; SEPRONA de la Guàrdia Civil; la Secció de Consum, Medi Ambient i Dopatge de la UDEV Central de la Policia Nacional; i la Unitat de Delinquencia Econòmica i Fiscal de la ciutat de Barcelona.

Els Mossos d’Esquadra van informar a través de les xarxes socials que properament l’Ajuntament de Barcelona comunicarà el procediment a seguir per a acollir aquests animals per a totes les persones interessades i que els puguin oferir una llar digna. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT