PUBLICITAT

Andorra la Vella

Els grups de l’oposició, contraris a la descongelació dels lloguers

L’informe del Raonador del Ciutadà es mostra també crític, tot i que Marsol afirma que va en línia amb el projecte

Per Alex Montero

La consellera general del grup parlamentari de Concòrdia, Núria Segués, durant la sessió d'avui al Consell General.
La consellera general del grup parlamentari de Concòrdia, Núria Segués, durant la sessió d'avui al Consell General. | Eduard Comellas

El projecte de llei de mesures d’estímul i d’estabilitat del mercat d’arrendament d’habitatge presentat el passat dilluns pel Govern continua portant cua. Ara, entra en l’equació política i social l’informe del Raonador del Ciutadà corresponent al 2022, en què Marc Vila afirma que de les 351 demandes rebudes, 123 estaven relacionades amb aquesta problemàtica. Una reclamació que passa per «mantenir la congelació dels preus dels lloguers i construir més immobles pel parc d’habitatge públic» i que dista doncs del projecte de llei esmentat, on la descongelació dels lloguers és la màxima a seguir. Tot i això, la ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, ha afirmat de manera sorprenent que «sí que va en la línia de les conclusions de l’informe». 

Així ho ha indicat la mandatària en la sessió del Consell General celebrada avui a la tarda, en que l’habitatge ha tornat a ser l’epicentre de totes les intervencions malgrat no ser un tema del dia. Les crítiques més categòriques han vingut sens dubte per part del grup parlamentari de Concòrdia, esmentant Núria Segués que «ens trobem, una vegada més, davant la desafiadora crisi de l’habitatge», posant en relleu que les dades de l’informe tramitat per Vila «no fan més que denotar una preocupació creixent que s’incrementa any rere any i evidencien les carències en aquesta matèria per part del Govern». 

Segons la membre del grup encapçalat per Cerni Escalé, «és perjudicial entrar la llei a tràmit parlamentari de manera tan urgent», ja que això portarà al fet que hi hagi «menys debat, menys diàleg i menys consensos de manera immediata». A més, durant la seva intervenció, Segués ha aprofitat per exposar algunes de les propostes de Concòrdia per posar remei a la qüestió de l’habitatge, com reintroduir al mercat els pisos buits, incrementar progressivament l’ITP, establir un sistema de quotes o consolidar un parc d’habitatge públic amb un percentatge dels pressupostos anuals.

En una línia semblant s'ha pronunciat la consellera general del grup parlamentari socialdemòcrata, Susanna Vela: «S’ha de treballar per evitar el patiment de les famílies, però hem de tenir en compte que tornar a la llei de l’oferta i la demanda en un mercat que Demòcrates no ha aconseguit destensar ens portarà a tensar altres sectors com el treball». Una afirmació que ha donat pas, posteriorment, a unes altres declaracions de Vela, en què assegura que «mentre no hi hagi habitatge públic, continuarem tenint la mateixa problemàtica», afegint que «han passat els anys i no tenim una eina que projecti solucions. L’únic que ha fet el Govern és tapar foradets».  

L’última intervenció ha vingut per part de la consellera general del grup parlamentari Andorra Endavant, Noemí Amador, qui s'ha allunyat de la línia de les seves companyes de cambra per centrar-se més en la figura del Raonador del Ciutadà: «Pensem que cal anar més enllà i impulsar un canvi legislatiu en un futur proper en el nomenament d’aquesta figura, passant a ser escollit pel poble andorrà».

Marsol, ferma convicció en el projecte

«L’informe posa sobre la taula les mancances i neguits de la ciutadania, i des de Govern som conscients que és una prioritat a solucionar». Amb aquestes paraules ha començat la seva compareixença Conxita Marsol, ressaltant que el projecte presentat «atorgarà més seguretat als llogaters» en ser pròrrogues de fins a quatre anys pels contractes més antics. Fins ara, les pròrrogues s’anaven aprovant any rere any, afectant aquesta nova mesura entorn un 60% dels contractes de lloguer.

Tanmateix, la ministra ha sigut molt clara en el fet que aquesta problemàtica «no és una situació de fàcil solució, ja que hi ha altres qüestions a posar remei com la lentitud de la justícia». A més, ha emfatitzat que aquesta no ha de passar per construir més edificis: «Entenem que amb els habitatges que hi ha al país ja podem trobar una fórmula per posar remei», posant en relleu que en el projecte de pressupost que pròximament entrarà en tràmit parlamentari ja es contempla una gran partida d’inversió dedicada a l’habitatge, així com el projecte que es presentarà el pròxim gener. Tal com Marsol ha destacat, «estem oberts a escoltar propostes que portin solucions i especialment relacionades amb els pisos buits i els apartaments turístics».

PUBLICITAT
PUBLICITAT